eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla
Bezár egy magyarországi bank

Bezár egy magyarországi bank

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank a Quaestor Bank működési engedélyét, így a szinte ügyfél nélküli pénzintézet végelszámolással megszűnik, a megmaradó pénzt pedig a Quaestor-károsultak kaphatják meg,

A Quaestor Bank története során voltaképpen egyetlen pillanatig sem működött olyan bankként, a vállalatcsoport finanszírozását megolajozó pénzügyi szolgáltatóként, mint amilyennek a Quaestor-csoport vezetése megálmodta. Az MNB 2014 végén adott engedélyt a Quaestornak, hogy megvegye a hitelintézetet a szektorból kivonuló francia Crédit Agricole-tól. A hitelintézet 2015 februárjában vette fel a Quaestor nevet, a következő hónapban aztán bedőlt Tarsoly Csaba Quaestor-birodalma.

Most pedig épp a jegybank mondta ki a Quaestor Bank végítéletét. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis – még március végén – visszavonta a hitelintézet tevékenységi engedélyét – derül ki egy hivatalos közleményből.

A 24.hu pár már megírta: a bank ötödik értékesítési kísérlete is kudarcba fulladt. Miután a jegybank visszavonta az engedélyt, elindult a végelszámolás, ugyanaz a Pénzügyi Stabilitási Nonprofit Zrt. végzi, amely eddig vevőt keresett a hitelintézetre.

A Quaestor Bank lényegében üres, mert a korábbi tulajdonos 2012-2013 fordulóján előbb a jól teljesítő hitelportfóliót adta el, aztán a rosszat. A bank így voltaképpen a működési lincencet jelentette volna a vevőnek, és persze az 1,9 milliárd forintnyi saját tőkét. A bank jókora veszteséget termelt, tavalyelőtt 345 millió forintos mínuszt hozott össze, tavaly meg 221 millióra rúgott a hiány. A végelszámolás megindításáig, idén március végéig nem egészen három hónap alatt közel 69 milliós veszteség keletkezett.

Most, hogy a bankot bezárják, a saját tőkéből fennmaradó összeg a Quaestor-károsultak kártalanítását szolgálhatja majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×