eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma
Sztrájkra készülnek az egyik legnagyobb magyarországi cég munkavállalói

Sztrájkra készülnek az egyik legnagyobb magyarországi cég munkavállalói

A Tesco áruházlánc munkavállalói sztrájkra készülnek.

Nagy összefogás a kiskereskedelemben: együttműködési megállapodást kötöttek az ágazati szakszervezetek annak érdekében, hogy kiharcolják a magyar munkavállalók számára méltó béreket a multinacionális áruházláncoknál – tudta meg a Magyar Idők.

Első körben a piacon a legnagyobb foglalkoztatónak számító Tescónál szerveződik az országos elégedetlenségi hullám, ugyanis a tavaly nyereséget jegyző multivállalat a kormány által elrendelt kötelező januári béremeléseken túl nem hajlandó tovább fejleszteni az áruházi fizetéseket. Emiatt a közeljövőben sztrájkot szerveznek a budaörsi Tesco körül, amelyhez más cégek alkalmazottai is csatlakoznak.

Felrúgta a korábbi tárgyalásaink alapját képező elveket a Tesco, az idén ugyanis nem hajlandó a januárin túl további bérfejlesztésre a még mindig szakemberhiánnyal küzdő reprezentatív foglalkoztató, ezért a munkavállalók érdekében együttműködésre léptünk a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) – közölte a Magyar Időkkel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. Buday Pálné elmondta, az eddig példátlan érdekképviseleti összefogás lényege az, hogy a szakszervezetek egységesen képviseljék a magyar munkavállalókat a nemzetközi kiskereskedelmi láncoknál. Az a szándékunk, hogy a kiszolgáltatott munkavállalók érdekeit közösen képviselve, akár országossá szervezett demonstráció keretében érjük el a fizetések jelentős mértékű felzárkóztatását - tette hozzá Buday Pálné.

A közeljövőben az áruházakon belül szervezett munkalassítás, míg külső helyszínen demonstráció is előfordulhat a Tesco áruházlánc budaörsi központjánál, amelyhez más vállalatok alkalmazottai már jelezték, hogy szolidaritásból csatlakoznak. Az akció megvalósulhat olyan napokon, amikor annak jelentős hatása van a forgalomra, például ünnepek előtt. De biztos, hogy nem várjuk meg vele a karácsonyt – jelentette ki a KASZ képviselője.

2010 óta szorgalmazzuk a két számjegyű béremeléseket a Tescónál, aminek sorozatosan ellenállt a cég – mondta lapnak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Hozzátette: a helyzet mostanra odáig fajult, hogy a magyar munkavállalók áldatlan állapotok között termelnek igen jelentős forgalmat, a vállalat az előző üzleti évét is nyereséggel zárta hazánkban. Mégis, más áruházláncokhoz viszonyítva, alacsony bérek, mostoha munkakörülmények, szűkös létszám jellemző a Tescókban, ahol az alkalmazottak hatvan százaléka szakmunkás-bérminimumot kap kézhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×