INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

számítástechnika

zsarolóvírus

váltságdíj

ransomware

Magyarok is benne vannak a zsarolási bizniszben, egy év alatt egymillió dolláros üzlet

Magyarok is benne vannak a zsarolási "bizniszben", egy év alatt egymillió dolláros üzlet

InfoRádió

A vállalatok kétharmada találkozik ezzel a fenyegetéssel - továbbra sem látni a zsarolóvírusok terjedésének végét, újabb és újabb trükkök bukkannak fel, például Dropbox-szal álcázzák magukat.

Nem csökken a ransomware-ek menetelése, vastag bevételt termelnek készítőik számára. Egy friss, a tavalyi évet vizsgáló jelentés szerint a megkérdezett vállalatok 76 százalékánál ütötte fel fejét a vírus, ami 2015-höz képest 6 százalékkal magasabb érték, végül pedig ezen támadások 61 százaléka zárult sikerrel, azaz ejtett túszul adatokat a ransomware - írta a hwsw.hu.

A megkérdezett cégek 33 százaléka döntött a váltságdíj kifizetése mellett, 13 százalék pedig valamilyen ok miatt inkább az adatvesztés mellett voksolt. Egészen abszurd, hogy az érintettek csak alig több mint fele rendelkezett megfelelő mentéssel, és volt képes visszaállítani adatait a borsos váltságdíj kifizetése nélkül.

Sajátos új álca

A titkosításra építő kártevő tavaly nagyjából egymilliárd dolláros bevételt termelt a "vírusgazdák" számára. Nem csoda, hogy egyre többen fejlesztenek ilyen kártevőt, és egyre kreatívabb trükkökkel próbálkoznak azok terjesztésénél. Egy múlt héten felbukkant támadási módszer már a sokak által megbízhatónak titulált, népszerű felhős tárhelyet, a Dropboxot használta álca gyanánt.

Magyarok is benne vannak a zsarolási bizniszben, egy év alatt egymillió dolláros üzlet

Tavaly már magyar nyelvű zsarolóvírus is terjedt: az Avast által felfedezett Hucky, hasonlóan a többi zsarolóvírushoz, titkosította a felhasználó összes fájlját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018