eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fontos hírek a sztrádamatricákról

A Magyar Autóklub nem ért egyet a napi autópálya-matrica bevezetését célzó jobbikos javaslattal, a fejlesztési tárca szerint pedig nincs napirenden az ügy.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke múlt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a néhány hónapja leszavazott előterjesztésük után ismét benyújtják az egynapos és a hosszú hétvégére szóló autópálya-matrica bevezetését célzó javaslatot az Országgyűlésnek, jelenleg ugyanis a legolcsóbb matrica 10 napra érvényes.

„Nincsen szakmai ellenérv azzal szemben, hogy az emberek, ha csak egy napra igényelnek autópálya-használatot, akkor egynapos matricát válthassanak meg” - mondta a politikus, jelezve, hogy egy „hosszúhétvégés” megoldást is kidolgoztak, amellyel három napra lehetne igénybe venni a sztrádákat.

A Magyar Autóklub azonban nem ért egyet a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével, mert ezt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartja.

Kovács Kázmér, az autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke úgy számolt, hogy ahol Európában kilométer-arányos díjfizetés van, annak mértéke kilométerenként 19-31 forint között mozog, így a kilométer-arányos díj Budapest és Szeged között már egy irányban több lenne, mint a jelenlegi 10 napos e-matrica 2975 forintos ára.

Megkeresésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy személyautók esetében jelenleg sem a matrica-rendszer módosítása, sem a megtett úttal arányos díjfizetés bevezetése nincs napirenden.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×