eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezért szeretik Magyarországot

Az osztrák cégek szeretik Magyarországot és nemcsak a földrajzi közelség, hanem a befektetőbarát környezet miatt is - nyilatkozta Szabó László, a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek a bécsi magyar nagykövetségen tartott gazdasági fórumot követően.

A miniszterhelyettes elmondta: 2014-ben nyolc milliárd euró volt az osztrák cégek magyarországi összbefektetése, tavaly pedig már több mint 12 milliárd euró. "Ausztria már eddig is az egyik legnagyobb beruházó volt Magyarországon, a németországi és a hollandiai tőke után az osztrák befektetések a legjelentősebbek" - szögezte le.

A miniszterhelyettes aláhúzta: a befektetések üteme egyértelműen emelkedik, annak ellenére, hogy voltak a két ország között politikai csörték, de szerinte ez nem okozott kárt a beruházások alakulásában.

Mint mondta: a magyar gazdaság szabályozása keretébent tett lépések előremutatóak voltak, jelentősen kifehérítették a gazdaságot. Példaként az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetését említette, amellyel szavai szerint könnyebb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb lett a cégek jelenléte Magyarországon.

Szabó László arra is kitért, hogy 2010-ben közel 12 százalékos volt a magyarországi munkanélküliségi ráta, míg legutóbb már 4,9 százalék, így jelenleg az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy miképpen találnak képzett és megfelelő munkaerőt a nagyobb számú munkalehetőséghez.

Az államtitkár az ipar és az oktatás közötti párbeszéd javulásáról is beszélt és kiemelte, hogy a szolgáltató szektor és az ipar már hatékonyan tudja alkalmazni a diákokat, az állam pedig a keresett szakok mögé áll.

Szabó László a nagykövetségen tartott előadásában elmondta: Magyarországon több mint kétezer ausztriai cég működik, amelyek 70 ezer embert foglalkoztatnak.

A parlamenti államtitkár a nap folyamán megbeszélést folytatott az osztrák külügyminisztérium illetékesével és Magyarországon befektető ausztriai cégek képviselőivel. Elmondta: őszinte gazdasági beszélgetések zajlottak, a korábbi évekhez képest pozitívabb visszajelzések érkeztek.

A bécsi magyar nagykövetségen tartott eseményen bemutatkozott a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a Marzek Group ausztriai vállalkozás vezetője a magyarországi befektetések tapasztalatairól beszélt, Gálffy Tibor ügyvéd a cégalapítás magyarországi gyakorlatát ismertette.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×