eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Dicséretet kapott a magyar kormány gazdaságpolitikája

A magyar kormány sikeres gazdaságpolitikájáról írt keddi számában a tekintélyes német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A kelet-közép-európai országok, Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia nemcsak a menekültkérdésben előzik meg Európát és Németországot, hanem a gazdaság területén is az EU éllovasai - írta Christian Geinitz, a lap bécsi tudósítója.

Miközben az EU összesített hazai össztermékének (GDP) a növekedése reálértéken 2 százalék körül volt 2015-ben - az euróövezeté 1,7 százalék -, a keleti EU-tagállamoké 3,7 százalék volt. Az Európai Bizottság idén és jövőre is legfeljebb 1,9 százalékos növekedést vár az EU-28-ak átlagában, a visegrádi országokban a németországi 1,6 százaléknak a duplája lesz a bővülés.

A cikk szerint a régió fő hajtóereje Lengyelország, de Magyarország is stabilan növekszik. A tavalyi 2,9 százalék után idén 2,5 százalék, 2017-ben 2,8 százalék lehet a GDP-növekedés. Az államháztartási hiány idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról. A jegybanki alapkamat májusban 0,9 százalékra csökkent. Az adóbevételek csak úgy ömlenek, a forint stabil. A Fitch hitelminősítő májusban - öt év után - visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába az ország államadós-besorolását.

"Ez a pecsét nélkülözhetetlen bizonyos befektetőknek, és friss pénzt áramoltat az országba" - jegyezte meg az FAZ tudósítója.

Novemberben a három nagy nemzetközi hitelminősítőből másodikként a Moody's-nál is visszakerülhet Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába - emlékeztetett.

A Fitch többek között az államadósság leépítését és a bankszektor helyzetének javulását dicsérte. Az államadósság-ráta majdnem két százalékponttal, 77 százalékra csökkent 2016 második negyedévében - jegyezte meg a német lap.

Noha az év elején nem volt rózsás a helyzet, a budapesti kormány és a központi bank monetáris és fiskális politikai eszközökkel egészen sikeresen élénkítette a gazdaságot - írta az FAZ.

Őszre újabb, növekedést serkentő csomagot terveznek - tette hozzá.

A magyar gazdasági növekedést mindenekelőtt a belföldi fogyasztás hajtja. A munkanélküliség csökken, a tavalyi 6,8 százalékról idén az Erste Bank előrejelzése szerint 5,6 százalékra, jövőre 5,4 százalékra. A háztartások fogyasztásának további impulzusokat ad az új építésű lakások után fizetendő áfa csökkentése, az olcsóbb lakáshitel és egy újonnan bevezetett családi támogatás - írta cikkében a frankfurti lap.

Emellett ismét nő az ipar teljesítménye és az export is, azután, hogy az első negyedévben megtorpant a Magyarországnak fontos autóipari gyártás és beszállítás. A Mercedes nemrégiben bejelentette, hogy új üzemet épít Kecskeméten. Az egymilliárd eurós beruházás 2500 új munkahelyet teremt - emlékeztetett a lap.

Mint írta, a német befektetők egyébként is nagyon szeretik Magyarországot: a német kereskedelmi kamara felmérése szerint 11 éves csúcson van a Magyarországon aktív német vállalkozások körében a saját helyzetüket és a magyar gazdaság helyzetét megítélő index.

Mindezek fényében nem csoda, hogy megugrott a részvényvásárlási kedv; "jelenleg az EU-ban egyetlen más tőzsdének sem megy olyan jól, mint a budapesti börzének" - írta az FAZ.

A BUX - miután tavaly is jó évet zárt - idén az év eleje óta 16 százalékot javult, miközben a frankfurti Dax-index vagy az euróövezeti blue-chipeket tartalmazó EuroStoxx50 mutató nem éri el év eleji szintjét.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×