eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Komoly privatizációra készül Moszkva

A befektetőknek már csak néhány napot kell várniuk, hogy megtudják, egyes állami cégekben mekkora tulajdonrészt magánosít az orosz kormány - jelentette be Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter pénteken.

A hét elején Vlagyimir Putyin államfő arról beszélt, hogy a szakminisztériumokkal közösen már készítik a privatizációs listát. Elemzők 500-800 milliárd rubel (1 rubel=3,64 forint) közöttire teszik a csomag értékét.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter korábban azt mondta, hogy a listán szerepelhet az Alrosa, a világ legnagyobb gyémánttermelője, továbbá a Basnyefty és a Rosznyefty orosz olajtermelő vállalat.

Pénteken egy név nélkül idézett orosz forrás azt monda, hogy az Alrosa 11-18 százalékos állami részesedését értékesítik. Az azonban még nem dőlt el, hogy külföldi vagy orosz befektetőknek adják el a tulajdoni hányadot.

Nem végleges adat szerint az Alrosa tavalyi bevétele 3,5 milliárd dollár körüli volt.

Az Alrosa 44 százaléka állami tulajdonban van, 25 százaléka Jakutföldé (hivatalos nevén Szaha Köztársaság), 8 százaléka azé a járásé, ahol a bányák találhatóak, további 23 százaléknyi részesedés a tőzsdén forog.

Az orosz kormány azért kénytelen eladni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, ami miatt máris jelentősen kurtítani kellett a kiadásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×