eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla

Az unió vizsgálja a devizahiteles mentőcsomagot

Uniós szinten vizsgálják a devizahiteles mentőcsomagot - állítja a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület elnöke. Lázár Dénes ügyvéd szerint Brüsszel úgy látja, elfogadhatatlan, hogy az állam magánjogi szerződéseket ír át.

A Magyarországon meghozott törvények azért nem rendezték a devizahitelesek ügyét végleg, mert a meghozott törvények ellentétesek az európai jogszabályokkal. Az európai fórumokon most azt vizsgálják, hogy vajon elfogadható-e az, hogy a magyar parlament törvényekkel átír magánjogi szerződéseket, és törvénnyel kötelez fogyasztókat arra, hogy egy semmis szerződést végrehajtsanak - ismertette Lázár Dénes.

Közölte: jelenleg zajlanak a tárgyalások az Európai Bizottság és a magyar kormány között arról, hogy vajon megfelelnek-e a devizahiteles törvények az európai jogszabályoknak. Az eljárás azért nincs sehol kommunikálva, mert az Európai Bizottság az ilyen eljárásokat - különösen az adatgyűjtést - mindig zárt ajtók mögött végzi. A céljuk, hogy ne kelljen kötelezettségszegési eljárást indítani Magyarország ellen, helyette a magyar államot rávegyék arra, hogy a jogellenes helyzetet megváltoztassa - magyarázta az ügyvéd.

Kiemelte: a legfontosabb kérdés, hogy ki viseli azt a terhet, amit a forint leromlása, az árfolyam változása okozott. A mai törvényi helyzet azt mondja, hogy az árfolyamváltozásból eredő többletköltséget a fogyasztóknak kell viselniük. Ha megváltozna a jogi helyzet, és az Európai Bizottság kötelezné Magyarországot arra, hogy megváltoztassa a jogi helyzetet, akkor ez a teher a fogyasztókról átkerülne a bankokra - fogalmazott az egyesület elnöke.

A kötelezettségszegési eljárás mindenképpen elkerülhető abban az esetben, ha a magyar állam hajlandó helyreállítani azt a jogi állapotot, ami megfelel az európai jognak. Azt gondolom, hogy a következő két-három hónapban még zajlanak a tárgyalások - véli Lázár Dénes.

Az egyetlen hátránya jelenleg a mi fogyasztóvédelmi tevékenységünknek, hogy nagyon minimálisak a lehetőségeink arra, hogy az Európai Bizottságtól információkat szerezzünk a tárgyalások állásáról. De a közeljövőben tervezünk az Európai Bizottságtól információt kérni és perekkel információt kikényszeríteni arról, hogy igenis tegyék nyilvánossá azt, hogy miről tárgyalnak a magyar kormánnyal - közölte a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület elnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×