eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Januártól egységes NAV folyószámla lesz

Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei azáltal, hogy adó-, illetve vámfolyószámlájuk egységes lesz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A szaktárca közleménye szerint 2016. január 1-jétől megszűnik az adószámla, illetve a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ami a vállalkozásoknak is jelentős egyszerűsítés, könnyítés.

A vállalkozások többsége állandó meghatalmazottra bízza adóügyeit, így a NAV vezette folyószámlák kezelését is. A meghatalmazások általában csak az egyik - vagy a vám- vagy az adó - folyószámlához biztosítanak hozzáférést.

A hatályos szabályozás szerint 2016-tól az egységes NAV folyószámla adataihoz csak új meghatalmazással lehetne hozzáférni. Azért, hogy ne kelljen minden egyes vállalkozásnak újrakötni a meghatalmazotti szerződéseket, a gazdasági tárca törvénymódosító javaslatot készített a korábbi meghatalmazások kiterjeszthetőségéről.

A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a "ráutaló magatartással" a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz. Csak annak a vállalkozásnak van teendője - korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia -, amelyik nem szeretné, hogy korábbi - például vámügyekben meghatalmazott - képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak - ismerteti közleményében az NGM.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×