INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szijjártó: a globális kereskedelmi és gazdasági versenyben Európa lemaradt

InfoRádió / MTI
Globális verseny zajlik kereskedelmi és gazdasági téren. Ebben a versenyben Európa lemaradt, mivel az Egyesül Államok és másik tizenegy ország aláírta a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodást - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Luxembourgban.

Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel és minél előbb zárja le a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat olyan jelentős ázsiai partnerekkel, mint Japán, Szingapúr, Vietnam és Malajzia - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozását követően.

Közölte, eddig egyedül Dél-Koreával sikerült lezárni az uniónak a tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról, amelynek életbe lépése a jövő évtől várható.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Magyarország indítványozta, hogy az unió kezdje meg a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a Fülöp-szigetekkel, valamint indítsa újra a tárgyalásokat Indiával.

"Ha nem vagyunk képesek arra, hogy ezekkel a jelentős ázsiai országokkal szabadkereskedelmi megállapodásokat kössünk, akkor végleg le fogunk maradni az ázsiai gazdaságokkal való együttműködési versenyben" - tette hozzá a tárcavezető.

A gazdasági kérdések mellett a migrációs válságról is tárgyaltak a külügyminiszteri tanácskozáson. A luxemburgi soros elnökség részéről elhangzott, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kell vezérelnie az uniót a bevándorlási válság kezelésében.

Szijjártó Péter kifejtette, ezzel szemben sokkal inkább a bénultság és a képmutatás jellemzi a közösséget. Hozzátette: több uniós tagország a legalapvetőbb európai szabályokat sem tartja be, így például a Dublini és a Schengeni szerződést sem.

"Szeretnénk elkerülni, hogy a XXI. századi Európában természetessé váljon az, hogy bárki feljogosítva érezze magát arra, hogy ott és akkor lépje át a határokat illegálisan, ahol és amikor éppen akarja" - húzta alá, s úgy vélte, Európának vissza kell szereznie a saját határai feletti ellenőrzés képességét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ázsia-Európa Találkozó programja keretében pénteken megbeszélést folytatott Vijay Kumar Singh indiai külügyi államminiszterrel a Magyarországra irányuló indiai befektetések ösztönzéséről.

Egyeztettek egy kis- és közepes vállalkozások közötti együttműködést támogató alap létrehozásáról, új légügyi megállapodás kötéséről, valamint indiai nukleáris szakemberek képzéséről - közölte a szaktárca.

A minisztérium közleménye szerint tavaly Indiából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra az ázsiai térségből, az idén pedig az SMR-csoport és a TATA Consulting Services teremt több száz új munkahelyet.

A címlapról ajánljuk