INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Megéri átállítani az órát

Infostart / InfoRádió
Hétvégén ismét óra átállítás lesz, vasárnap hajnalban állítjuk vissza az órákat 3-ról 2 órára. A Mavir kommunikációs osztályának munkatársa az InfoRádióban azt mondta: az óraátállítás haszna kettős: egyrészt villamos energiát lehet megtakarítani, másrészt környezetkímélő.

 "Az óraátállítás haszna kettős; egyrészt jelentős mennyiségű villamos energiát spórolunk vele, ez a Mavir számításai szerint 120 ezer Mwh, ami körülbelül 30-40 ezer háztartás éves energiafelhasználásának felel meg, ez egy közepes méretű magyar városnak felel meg. A másik haszna sem elhanyagolható: óvjuk vele a környezetünket, hiszen az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár" - mondta a Mavir kommunikációs osztályának munkatársa.

"A nyári áramfogyasztás is jelentősen megugrott, az elmúlt nyáron például kiugróan magas volt az energiafogyasztás, de télen még mindig több villamos energiát használunk fel, tehát indokolt az óraátállítás" - hangsúlyozta Berczelly Réka.

"A Mavir szakemberei hosszú évek óta elemzik az óraátállítást megelőző és követő héten gyűjtött adatokat, ezekből egyértelműen látszik, hogy az a 120 ezer Mwh villamos energia pénzben is kifejezhető: mintegy 4-5 milliárd forintot takarítunk meg ezzel, ami a fogyasztók zsebében marad" - tette hozzá a cég kommunikációs osztályának munkatársa.

"Magyarországon 1980 óta használjuk megszakítás nélkül az óraátállítást, egyébként korábban is voltak már rá kísérletek, a háborús időkben, leginkább azért, mert akkor nem állt kellő villamos energia rendelkezésre. Európában elsőként a franciák vezették be, 1976-ban, más európai országok is használják, de az Egyesült Államok is állít órát" - jelezte Berczelly Réka.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk