INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Századvég: az őszi hónapokban újból emelkedik az ipari termelés

InfoRádió / MTI
Az őszi hónapokban újból hónapról hónapra emelkedik az ipari termelés, a várt erősödő kibocsátás és bázishatás következtében az év egészében a tavalyi évhez hasonló, 8 százalék körüli ipari növekedésre számít a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentése szerint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított ipari kibocsátás 2 százalékkal visszaesett az előző hónaphoz viszonyítva, ami a kutatóintézet szerint nem meglepő, tekintettel az ipari vállalatok nyári leállásaira, amit a statisztikai módszertanok még nem tudnak kellően megragadni.

Az autóipar szezonális ingadozása meghatározó súlya miatt jelentősen befolyásolja az egész ipar trendjét, így tavalyhoz hasonlóan a Századvég arra számít, hogy az őszi és téli hónapokban lendül majd fel a teljesítmény.

A társaság szerdán közzétett összegzése szerint a havi adatok lassulása ellenére az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, augusztusban 6,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. A Századvég szerint a növekedés az alacsony bázisnak tudható be, amelynek oka, a Suzuki-gyár tavaly nyári leállása, amely a modellváltás miatt következett be. Mivel az átállás a tavalyi év végéig zajlott, így a következő hónapokban is hasonlóan magas éves alapú növekedésre lehet számítani - jelezte a társaság.

Az ipari értékesítést továbbra is az exportteljesítmény vezérli, amely augusztusban 9 százalékkal bővült éves összevetésben, miközben a belföldi eladások 2,5 százalékkal élénkültek. Mindkét irányú értékesítés kedvezőbb adat, mint az egy hónappal korábbi éves index - állapították meg az elemzők.

A Századvég kedvezőnek ítélte azt is, hogy az új rendelések volumene augusztusban 2,4 százalékkal volt magasabb 2014 azonos hónapjához képest, ezen belül a belföldi rendelések több mint egynegyedével nőttek. Ezáltal a belső termelési kapacitások jövőben várt emelkedése összhangban lehet az élénkülő fogyasztói kereslettel. Az ágazat bizalmi indexe is az optimistább várakozásokat erősíti, mivel a mutató közel egyéves csúcspontjára ugrott szeptemberben.

A címlapról ajánljuk