eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Törvényt módosítottak az Astra-ügyfelekért

Törvényt módosított az Országgyűlés, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által kezelt kártalanítási számla előlegezhesse meg azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károknak a kifizetését, amelyeket a felszámolás alá került román Astra Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

A fideszes Bánki Erik, Cseresnyés Péter és Galambos Dénes pénteken beterjesztett törvényjavaslatát - házszabálytól eltérve - már kedden elfogadta a parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

A törvénymódosítás alapján az így kifizetett összeget a Mabisz a felszámolási eljárásban az Astra fióktelepétől, az anyavállalattól, illetve a román garanciaalaptól követelheti.

Egy módosító javaslat elfogadásával egyúttal rögzítették: ha a biztosítónál megindul a kárrendezés, megszűnik a kártalanítási számla megtérítési kötelezettsége, a továbbiakban a kárrendezést a biztosító kárrendezője folytatja le.

A jogszabály rendezi a csődbe ment biztosító kgfb-s ügyfeleinek új szerződéskötését is.

A fióktelep ügyfeleinek jelenleg lehetőségük van biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével. Ez a megoldás azonban nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvény lehetőséget ad "átkötésre". Ennek alapján - ha korábban nem szűnt meg - az új megkötésével a régi szerződés megszűnik, tehát a fedezet folyamatos marad. Erről a tényről az új biztosító 15 napon belül értesíti a kötvénynyilvántartó szervet, amely szintén 15 napon belül tájékoztatja a régi biztosítót - írták az előterjesztés indoklásában.

A biztosítási tárgyú törvények legtöbb része a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A román pénzügyi felügyelet augusztus utolsó napján vonta vissza az Astra S.A. működési engedélyét, egyúttal kezdeményezte a biztosító felszámolását. Amíg a román bíróság nem rendeli el a felszámolást, a károk kifizetésére addig is köteles lenne a biztosító - és a fióktelepe - mind az európai uniós, mind pedig a magyar szabályok szerint. A román felügyelet ugyanakkor a fióktelepnek is megtiltotta - a magyar álláspont szerint jogellenesen - a kárkifizetést.

Amikor a román bíróság - vélhetően több hónap múlva - elrendeli a felszámolást, a magyar károsultaknak is a román garanciaalap fizet, amelyben van elegendő pénz erre.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×