INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A Tej Terméktanács szerint így lehetne megállítani a túlzott importot

InfoRádió / MTI
Amennyiben a fogyasztói tejek általános forgalmi adója (áfa) 2016. január elsejétől 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejet venné a többségében áfacsalással Magyarországra érkező import helyett - ismertette a kormánynak tett javaslatukat Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Hozzátette: a kereskedelmi láncok tagjai a Tej Terméktanácsnak és írásban vállalták, hogy áfacsökkentést érvényesítik a fogyasztói árakban, a magyar vásárlók zöme pedig árérzékeny.

Úgy vélte, hogy az áfacsalás kiszűrésében szintén segít a kormány által bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer).

Rámutatott, hogy a tömeges import az EU-országok mezőgazdasági termékeivel szemben érvényesített orosz embargóra vezethető vissza, amelynek eredményeként a tejtermelő országok - mint Németország, Franciaország, Hollandia és Dánia - a környező országokban értékesíti több százezer tonna áruját. Egy kilogramm félkemény sajt 2 euróért áramlik be, ami éppenhogy fedezi az alapanyagköltséget - emelte ki az elnök.

Mélykuti Tibor szerint a másik probléma az UHT tej, amelyből még mindig több millió liter áramlik be, előállítási költségeket nem fedező áron. Szlovákiából például bruttó 125 forintért érkezik a tej, az olcsóság mögött pedig egyértelműen áfacsalás van - vélekedett.

A címlapról ajánljuk