INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nagyon jó minőségű a szőlő a villányi borvidéken

InfoRádió / MTI
Nagyon jó minőségű, átlagos mennyiségű szőlő termett idén a villányi borvidéken, ahol már javában tart a portugieser szürete.

Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára kedden az MTI érdeklődésére azt hangsúlyozta: "egyelőre minden adott ahhoz, hogy a 2015-ös egy jó évjárat legyen".

A szüret augusztus első hetében megkezdődött a korai érésű illatos fehérszőlőkkel és az első rozéborok alapját adó kékszőlővel, a medoc noirral, a gazdák jelenleg a portugiesert szedik - tette hozzá.

Nagy Gergely kitért rá, hogy a vegetációs időszakban a tavalyinál sokkal kevesebb növényvédelemre volt szükség, a kedvező időjárásnak is köszönhetően a fürtök szépek, egészségesek lettek, a termés mennyisége eléri a 70 mázsát hektáronként, amely már majdnem átlag feletti. "A termelők nem túl meleg és nem túl csapadékos őszben bíznak, mert akkor a későn érő fajtáknál sem kell rothadástól tartani" - jegyezte meg.

A hegyközségi titkár a fogyasztói igényekről elmondta: az elmúlt években divatba jöttek az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, e tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erős a piacuk. Remélhetőleg ez hosszú távon is így marad, hiszen a villányi borászok meg tudnak felelni ezeknek a trendeknek, és kedvező, ha egy borvidék képes minél szélesebb termékpalettát mutatni - közölte.

A 2015-ös évjárat első villányi fehérborait és rozéit már minden bizonnyal meg lehet kóstolni az október elején rendezett Villányi Vörösbor Fesztiválon. A mintegy 2500 hektár területű villányi borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára.

A címlapról ajánljuk