eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A jegybanki alapkamat csökkentésére számítanak az elemzők

A jegybanki alapkamat csökkentésére számítanak az elemzők az inflációs adatok miatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékkal lettek alacsonyabbak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az inflációs adatok ismertetésekor elmondta, hogy éves összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt, januárban egyedül az üzemanyagárak csökkenése 0,6 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árszínvonalat.

Kitért arra is, hogy a meglévő decemberi adatok alapján az Európai Unió tagállamainak több mint felében csökkentek a fogyasztói árak a kőolajár világpiaci árának esése miatt. Az EU 28 tagállamában a fogyasztói árak 2014 decemberében átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek éves összevetésben a harmonizált előzetes adatok szerint.

Az árak csökkenését jelző inflációs adatok miatt a jegybanki alapkamat mérséklésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa már márciusban dönthet az alacsonyabb alapkamatról.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésében idén az első három hónapban mínusz 0,1 százalékos éves inflációs rátával számolt, de már a januári adat után is úgy tűnik, hogy az előrejelzés nem fogja megállni a helyét.

Felidézte, február elején a monetáris tanács tagjai már jelezték, hogy márciusban felülvizsgálhatják korábbi álláspontjukat, és újabb kamatcsökkentések mellett tehetik le a voksukat, amennyiben az inflációs kilátások lehetővé teszik.

Az elemző szerint márciusban már csökkentheti az alapkamatot a tanács, és három-négy lépésben az irányadó rátát a jelenlegi 2,1 százakról akár 1,5 százalékig vághatja.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a decemberi mínusz 0,9 százalékos inflációhoz képest jelentős visszaesést mutató januári adat egyértelműen az üzemanyagok számlájára írható. Az üzemanyagárak nélkül nézve decemberhez képest volt némi emelkedés januárban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerárak stabilizálódtak. A szezonalitás miatt a tartós fogyasztási cikkek és a ruhák ára is csökkent januárban, ami nem meglepő, mert a karácsonyi szezon után szinte minden évben némi áresés következik be ezeknél a cikkeknél - fejtette ki.

Mint mondta, a kilátások alapján az idén várhatóan nulla százalék körüli inflációval lehet számolni. A januári adat fényében inkább negatív előjelű lehet az infláció, de a forgatókönyv a következő hónapokban, az üzemanyagárak alakulása miatt könnyen változhat - hangsúlyozta az elemző.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt emelte ki, hogy az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő. A nemzetközi dezinflációs környezetnek köszönhetően 2015 egészében alacsony árdinamikára számít az NGM. Ezért inkább a külső hatások által kevésbé érintett termékkörök, például az alkohol- és dohánytermékek vagy a piaci szolgáltatások esetében van esély drágulásra - olvasható a minisztérium közleményében.

A szerdai adatismertetés után a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai közölték, hogy a számsoron belül valójában a maginflációt tartják a döntő tényezőnek. Megítélésük szerint a térségben, így a magyar gazdaságban is hagyományosan január az a hónap, amely az infláció szempontjából irányadónak számít, és az ebben a hónapban mért maginfláció jól használható korai előrejelzője a várható rövid távú árdinamikának. A szezonális kiigazítással számolt januári magyarországi maginfláció immár harmadik hónapja gyakorlatilag zéró, az alapszintű inflációs dinamika az elmúlt negyedévben alacsonyabb pályára váltott - elsősorban az olajárak közvetlen átszűrődő hatásaként -, és a januári számok ezt a folyamatot igazolták az RBS elemzői szerint.

A ház szakértői úgy vélik, mindez elégséges érvet szolgáltat az MNB monetáris tanácsának ahhoz, hogy a márciusi kamatdöntő ülésen - amikor az új inflációs jelentés is esedékes - kamatcsökkentésről döntsön.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport szakértői azt jósolták, hogy bár a teljes kosárra számolt magyarországi infláció valószínűleg közel jár mélypontjához, azonban legalább 2015 első felének végéig negatív lesz, és a maginfláció is lefelé tartó pályán marad a költségoldalon lezajlott korábbi visszaesések elhúzódó dezinflációs hatása miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői azt emelték ki a januári inflációs adatsorból, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció most már egy teljes százalékponttal elmarad az MNB által erre az időszakra jósolt ütemtől. Ráadásul az eltérés szélesedik: a decemberi infláció még csak 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb a magyar jegybank előrejelzésénél.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×