eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin

Növelné részesedését az OTP az agrárfinanszírozásban

20 százalékos piaci részesedést akar elérni az OTP Bank az agrárfinanszírozásban 2020-ig - röviden így fogalmazta meg célját a bank agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Benedek Fülöp hozzátette: nagyobb hangsúlyt fektetnének az élelmiszeriparra és várják, hogy a nagybirtokoktól elvett területalapú támogatást hogyan kompenzálja majd a kormány.

Négy évvel ezelőtt alakult meg az agrárigazgatóság, akkor 7 százalék körüli volt a piaci részesedésünk, most 14 körül vagyunk, és 2020-ra szeretnénk a 20 százalékot meghaladni - mondta Benedek Fülöp, az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Kiemelte, "nemcsak a közép- és nagyvállalati, hanem a kormány politikájához igazodva a mikro- kis- és középvállalkozásoknál, a közép- és nagyvállalatoknál, a projektfinanszírozásnál ugyanazt a szakmaiságot várják el tőlünk joggal, ami ezt a fejlődést az elmúlt három évben hozta. És ehhez kapcsolódik még, hogy a leánybankunknál a hitelállomány a hazait körülbelül 60 százalékkal meghaladja". Ott is egy dinamikus, 5-7 százalékos növekedési ütemet szeretnénk elérni - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Benedek Fülöp elmondta, az agrárágazati igazgatóság klasszikusan az alapanyagtermelést és az élelmiszeripari feldolgozást jelenti.

"A későbbiek során, attól függően, hogy az uniós támogatási rendszer hogyan szabályozza a lehetőségeket, szeretnénk ezt a környezetvédelemre, a vidékfejlesztésre, és az újratermelődő energiákra is kiterjeszteni. Ezt akkor tudjuk érdemben a közvélemény elé tárni, amikor megismerjük azokat a feltételeket, amivel elsősorban az uniós forrásokhoz is hozzá lehet jutni, és akkor hozzátennénk a magunkét a hitelezés oldaláról".

Az ügyvezető igazgató a területalapú támogatásokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 1200 hektár fölött a támogatás megszűnt, erre a kormány bizonyos kompenzációs intézkedéseket helyezett kilátásba, amit még nem ismernek, hogy ezek melyek lesznek. "Azt reméljük, hogy lesz, mert a foglalkoztatás és az állattenyésztés egyes ágazatainál meghatározó szerepben vannak ezek a cégek" - mondta hozzátéve, hogy "az érintett üzemek 10-12 százaléka mi általunk finanszírozott, és ennek az üzemi körnek körülbelül szintén 10 százalékánál vannak olyan, ha nem is gondok, egyeztetés utáni átütemezési és hitelezéssel összefüggő módosítási ügyeink, aminek már a végén vagyunk, ahol ezeknek a közép-hosszabb távú finanszírozásába részben bele kellett nyúlni" - fogalmazott Benedek Fülöp.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×