eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Lakossági gázár: nem várható emelkedés

Az orosz-ukrán gazdasági, politikai konfliktus ellenére a magyar lakosságnak nincs oka aggodalomra: a téli gázellátás és a fűtés biztosított lesz - állítja az Erste gáz- és olajpiaci elemzője. Pletser Tamás a tavalyival megegyező lakossági gázárra számít az idei fűtési szezonban.

A gáznak van még mindig döntő szerepe a fűtésben, bár ez a szerep némileg csökkent a 90-es évek elejéhez képest - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajpiaci elemzője.

Mint kifejtette, jelenleg 60 százalék körül van a magyar gáztárolók töltöttsége. Ez nem tűnik rendkívül magasnak, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországnak van Európában a 4. legnagyobb gáztároló kapacitása.

"Azt gondolom, a hazai gázfogyasztóknak, elsősorban a lakosságnak nem kell aggódnia a téli fűtés miatt" - fogalmazott.

Pletser Tamás szerint ha problémák lesznek az Oroszország felől történő ellátással, akkor is első lépésben az ipari fogyasztást fogja csökkenteni a kormány.

"Ha megnézzük a rendszerváltás óta eltelt csaknem 25 évet, akkor két alkalommal, 2006-ban és 2009-ben voltak fennakadások ezekben a szállításokban, elsősorban amiatt, hogy Oroszországnak elszámolási vitája volt Ukrajnával. Tehát Oroszország mindig szállított gázt. Vagyis annak az esélye, hogy ők nem fognak szállítani, vagy jelentősen csökkentenék a szállítást, minimális" - fejtette ki az elemző.

Úgy fogalmazott: az oroszok szeretnének Magyarországnak gázt szállítani, hiszen mi nagyon jó vevőnek számítunk, mindig fizettünk és viszonylag jó árat is adunk az orosz gázért. A magyar kormányfő és a Gazprom vezérigazgatójának minapi találkozóján szerinte az idén év végével lejáró hosszú lejáratú szerződés lehetett a téma.

Arról is beszélt, hogy a gázpiacon az idei árak egyelőre alatta vannak a tavalyinak. Ezek az európai piaci árak. Ettől némileg eltérnek a Gazprom árai, hiszen a Gazprom árazása nem kizárólag az európai piaci árakon alapul - tette hozzá.

Pletser Tamás elmondta, hogy jelenleg a piaci gázár emelkedik, viszont a kőolajár az utóbbi hetekben csökkent, ami viszont azt jelentheti, hogy a Gazprom által adott, és olaj alapú árképzéssel szállított gáznak az ára csökkenhet. Jó eséllyel, ha csak nem lesz drasztikus fordulat az orosz-ukrán viszonyban, a gáz ára nem lesz magasabb idén, illetve jövőre, mint amekkora tavaly volt.

A lakossági gázáraknál egyébként a gázmolekulának az ára csak az egyik tényező, ez nagyjából az árnak az 50 százaléka. A másik 50 százalék a szállítással, tárolással kapcsolatos ár, illetve a kiskereskedelemnek a költsége, valamint adót is kell fizetni az eladott gáz után.

"Azt gondolom, hogy valószínűleg a lakossági gázár nem fog változni" - összegezte az Erste gáz- és olajpiaci elemzője.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×