eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csökkent az álláskeresők száma

Augusztus végén 401 500 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, júliushoz képest 3 százalékkal, tavaly júliushoz képest 18,4 százalékkal kevesebbet - tette közzé honlapján a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH).

Augusztusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért ráta pedig 5,8 százalékon állt. A legkevesebb álláskereső továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében (2,4, illetve 1,6 százalék) volt, emellett Budapest, és Vas megye is kedvező mutatókkal bírt - írja a hivatal.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliek száma a 15-74 éves korosztályban 2014. május-július között 354,1 ezer volt. Ez alapján a munkanélküliségi ráta 7,9 százalék, 2,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az NMH jelentése szerint augusztusban 55,3 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 13,8 százalék volt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a fővárosban volt a legalacsonyabb, 6,3 százalék.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 106 300 volt augusztusban, ami az összes álláskereső 26,5 százaléka. Előző évhez képest több mint harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma a NMH adatai szerint.

A foglalkoztatók augusztusban összesen 77,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely több mint két és félszerese az előző év azonos időszakában regisztráltnak. Az újonnan bejelentett állások 84,1 százalékához igényeltek támogatást a foglalkoztatók. A legtöbb új állást Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jelentették be, az állások 28,3 százalékát.

Összességében augusztusban 188,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 99,4 ezer maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 82,2 ezer volt, amelyből 71 ezer a közfoglalkoztatás valamely formáját takarta. Emellett a "Nyári diákmunka elősegítése 2014" program keretében meghirdetett állások száma is jelentős, a programnak köszönhetően 27,6 ezer álláshelyet jelentettek be a cégek.

Az év nyolcadik hónapjában az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,6 ezret tett ki, amely egy év alatt 14,8 százalékos növekedésnek felel meg. Augusztusban a nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, az egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak - olvasható a NMH összefoglalójában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×