eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sokan nem élnek az adófelajánlás lehetőségével

A valamivel kevesebb mint 4 millió adózóból alig több mint 2 millió rendelkezett a személyi jövedelem adó 1+1 százalékáról - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból. A hivatal elnök-helyettese elmondta: hosszú évek óta jellemző, hogy az érintettek 50-60 százaléka tesz csak rendelkező nyilatkozatot. Varga Árpád hozzátette: az érvényes nyilatkozatokban felajánlott összeg több mint 12 milliárd forint.

A NAV elnök-helyettese emlékeztetett arra, hogy az előző évek gyakorlatához képest változás történt az egy százalékos adófelajánlást illetően. Egyrészt a korábbi 185 egyház helyett 31 számára lehet felajánlást tenni. Másfelől a vállalkozásoknak szeptember 30-ig el kell számolniuk azzal, hogy ők jogosan megkaphatják a 2014-ben a 2013-as évről felajánlott összegeket.

"Ebben nyilatkozatban már azt is jelezni kell, hogy 2015-ben igényt tartanak az egy százalékos felajánlásokra. Ennek alapján az adóhatóság fel fogja tenni őket a honlapra. Azok a civil szervezetek pedig, amelyek még nem kaptak egy százalékot, egy önálló nyomtatványon nyilatkozhatnak az ősz folyamán arról, hogy jövőre egy százalékot szeretnének gyűjteni" - ismertette Varga Árpád.

Hozzátette: a nyilatkozatok beérkezése után az adóhatóság felülvizsgálja, hogy az abban foglalt adatok megfelelnek-e valóságnak és azt követően utalják ki az összeget.

A NAV elnök-helyettese azt is elmondta: mivel csökkent a személyi jövedelemadó összege, csökkent a felajánlott összeg is, bár a korábbinál kicsit nagyobb mértékben nem használták ki a magánszemélyek azt az elvi keretet, ami e célból a rendelkezésükre állt.

"Tapasztalataink szerint 55-60 százaléknál többen nem élnek ezzel a lehetőséggel, akár a civilek, akár az egyházak tekintetében" - jelezte Varga Árpád.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×