eur:
390.55
usd:
364.29
bux:
68308.82
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mentőövet dob a kormány az almatermelőknek

Napokon belül megszülethet az egyezség az almatermelők és feldolgozók támogatásának részleteiről - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a pénzügyi segítségen túl marketingre, feldolgozásra és a tárolásra különít el plusz forrást a kormány.

Az idei rekordtermésen, a nyolcszázezer tonna gyümölcsön nem tudnak túladni a gazdák.A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára azt mondta, a meggyről a napokban már a megszületett a jogszabály, a feldolgozók nyolcszázmillió forintos segítséget kapnak és további harmincmillió forintot különítettek el a gyümölcs közraktározására. Az alma esetében a nemzetgazdasági tárcánál a napokban döntenek a rendelkezésre álló forrásról.

"Nagyon remélem, hogy néhány napon belül meglesz az egyezség, miután az alma nagyobb termelési értéket képvisel, nagyobb összegről lehet szó."

Czerván György hangsúlyozta: pénzügyi és marketing segítséget is kapnak a termelők, illetve feldolgozók, hozzátette, az almaválság kezelésében az Európai Unió is szerepet vállal, mivel az orosz embargó tovább nehezíti az ágazat helyzetét.

"Ami már biztosan látszik, hogy piaci eszközök, piaci kezelésű soron már 125 millió euró rendelkezésre áll, ebből 82 millió euró almára és körtére."

A magyar szabályozás tervezete szerint az érintett termelők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál jelentkezhetnek. A támogatás igényléséhez két lehetőségük van, vagy az ingyenes osztást választják iskolákban, kórházakban, közintézményekben, vagy pedig idő előtt leszüretelik a még éretlen gyümölcs egy részét.

További növekedési potenciál rejlik a magyar mezőgazdaságban a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint. A KSH most közzétett adataiból kiderül: a második negyedévben is nőtt a mezőgazdaság teljesítménye. A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt években folyamatos volt az ágazat bővülése és az adatok alapján idén a tavalyi teljesítményt is sikerülhet túlszárnyalni. Czerván György hozzátette: az élelmiszerfeldolgozó-ipart kell erősíteni, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására kell törekedni.

"Történt előremozdulás 2010-hez képest 2013-ra hat százalékpontra emelkedett a félkész- vagy a késztermékek aránya például az agrárexporton belül, természetesen ezt tovább kell folytatni."

Az államtitkár azt mondta, a következő hat évben erre a célra uniós források is Magyarország rendelkezésére állnak.

"Erre részben a vidékfejlesztési alapoknál majd rendelkezésre források, illetve sikerült elérni, hogy az operatív programok közül az úgynevezett GINOP, a Gazdasági Innovációs Operatív Programból mintegy 180 milliárd forintnyi összeg szintén élelmiszeripari feldolgozó beruházások növelésére fog szolgálni, tehát összesen várhatóan több mint háromszázmilliárd forintnyi összeg fog a következő hat évben rendelkezésre állni."

Czerván György hozzátette: a feldolgozóipar fejlesztésére elsősorban a hústermékek esetében és a zöldség-gyümölcs ágazatban van lehetőség.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×