eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gabonafelvásárlási árak növekedésére számít a termelők szövetsége

A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOV) - közölte a szervezet elnökségének besztereci kihelyezett ülésén a szövetség vezetője csütörtökön.

Vancsura József elnök elmondta: azt várják, hogy normalizálódnak az árak, s kilogrammonként legalább 50 forintra számíthatnak majd a termelők. Ennek alapján biztonsággal tervezhetnék a jövőt - mondta.

Tavaly a búza ára átlagban 40, míg a kukoricáé 42 forint volt kilogrammonként, s ez jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek - tette hozzá. Idén a felvásárlási szerződéseket 50 forint körüli áron kezdték megkötni. A termelőknek előzetesen a várható termés 10-20 százalékát érdemes most lekötni, míg a további árat a minőség és a betakarított mennyiség dönti majd el később.

A GOV elnöke hozzáfűzte, hogy csakúgy mint a korábbi években, az idén is egymillió hektáron termelnek gabonafélét, míg a kukorica vetésterülete 1-1,2 millió hektár között lesz. A várható termést befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők.

Vancsura József tájékoztatása szerint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen azért tartotta kihelyezett elnökségi ülését, hogy a helyi, Phylazonit baktériumtrágya gyárban tájékozódjanak a talajoltóanyag előállításáról, s döntsenek a termést növelő szer terjesztésének ajánlásáról.

A talajoltóanyagnak a nyíregyházi Szuro-Trade Kft. a kizárólagos gyártója, az Agrova Kft. a forgalmazója, míg a találmányként bejegyzett szer jogtulajdonosa a Phylazonit Kft.

Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a besztereci gyárban évente 10-15 millió liter baktériumtrágya készül, amely a talajban a nitrogént megköti, a foszfort mobilizálja, a cellulózt pedig lebontja, visszaállítva a termőréteg úgynevezett életerejét.

A négy állandó és két eseti dolgozót, illetve egy külsős mikrobiológust foglalkoztató üzem tavaly mintegy 800 millió forint nettó árbevételt ért el. A hazai mezőgazdasági termelőknek már 150 ezer hektár föld kezeléséhez szállított a Phylazonit baktériumtrágyát.

Emellett Szlovákiába 50 ezer hektár földre exportálta a szert, valamint a terméket bevezették a horvát és a román piacra is. Az idén Szerbia szintén csatlakozott a megrendelő országokhoz, Fehér-Oroszországban pedig a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket kapták meg a szabolcsi gyártók és forgalmazók.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×