eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: tovább nőtt az exporttöbblet februárban

Az export euróban 5,0, az import 3,5 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest, a külkereskedelmi mérleg többlete 766 millió euróra emelkedett és 118 millióval haladta meg a tavaly februárit - jelentette az előzetes adatok alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mindkét oldalon számottevően gyorsult a forgalom a januári 3,1 százalékos exportnövekedés és 0,2 százalékos importcsökkenés után, amiben az egy évvel korábbi viszonylag szerény bázisadatok is szerepet játszottak.

Az idén februárban a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2120 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1883 milliárd forintot) tett ki az első becslés szerint. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 766 millió euró (238 milliárd forint) volt.

A februári kivitel 80 százalékát, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Az év első két hónapjában a kivitel 4,0 százalékos növekedését mérte a KSH, miközben az import 1,6 százalékkal emelkedett. A kivitel értéke 13,5 milliárd euró (4118 milliárd forint), a behozatalé 12,2 milliárd euró (3734 milliárd forint) volt január-februárban. A kereskedelmi mérleg kéthavi aktívuma 1,248 milliárd eurót tett ki, 327 millióval többet, mint a múlt év azonos időszakában.

Februárban a forint az euróhoz képest 5,9, a dollárhoz 3,7 százalékkal gyengébb volt mint a múlt év azonos hónapjában, ezért az export és az import éves növekedési üteme a különböző devizákban jelentősen eltér. Az export így forintban 10,5, dollárban 7,2 százalékkal nőtt tavaly februárhoz viszonyítva, az import 8,9, illetve 5,7 százalékkal volt több. Az első két hónapban hasonló változást okozott a forint 4,4, illetve 2,1 százalékos leértékelődése az euróhoz és a dollárhoz képest.

A külkereskedelmi termékforgalom 2014. január-februári részletes adatait a Statisztikai Tükörben teszi közzé a KSH május 5-én.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×