eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hogyan hatnak a piacokra a választási eredmények?

Vélhetően nem lesz érdemi hatása a választási eredményeknek a hazai piacokra, így a tőzsdére sem. A befektetők ugyanis már beárazták a Fidesz-KDNP győzelmét - mondta el az InfoRádiónak Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője.

"Egyelőre meglátásunk szerint nem lesz markáns elmozdulás a magyar pénz- és tőkepiacokon. Ez azzal is összefügg, hogy a végső eredmény még nem ismert, azaz nem dőlt el a fő kérdés: meglesz-e a Fidesz-KDNP kétharmada" - ismertette Weinhardt Attila.

Beszámolt arról, hogy március során gazdaságpolitikai és részvénypiaci felmérést is végeztek. A piaci szakértők véleményének összegzése alapján a két forgatókönyv - vagyis a sima, illetve a kétharmadok kormánypárti győzelem - hatása között érdemi eltérés nem mutatható ki.

"Mind a két verzió egyébként enyhén negatív megítélés alá esik és ilyen értelemben a piac csalódott. Négy évvel ezelőtt még nagy reményeket fűzött a piac a kétharmadhoz, de az elmúlt négy év eredményei alapján már inkább negatívan szemlélte, ha ez a forgatókönyv bekövetkezne" - jelezte az elemző.

"Tehát ha kitisztul a kép és megszületik a végeredmény, összességében inkább a negatív jellegű piaci reakciók esélye a nagyobb" - vélekedett Weinhardt Attila. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy mivel a Fidesz-KDNP marad hatalmon, ez költségvetési szempontból abba az irányba mutat, hogy mindenképpen marad a fegyelmezett gazdaságpolitika.

"Azok a befektetők, amelyek ezt értékelik, illetve erre figyelnek elsődlegesen, emiatt adott esetben még inkább bizalmat is szavazhatnak a magyar eszközáraknak" - mutatott rá az elemző.

Arra is kitért, hogy a választási eredmény nem nagyon mozgatta meg a forint árfolyamát. A magyar valuta pénteken két hónapos csúcsa közelében zárta a kereskedést az euróval szemben, ez a 305,5-306 közötti tartományt jelentette. Ehhez képest ma reggelig elmozdulás nem látszik, bár a magyar választások mellett arra is figyelemmel kell lenni, hogy a külföldi piacokon borongós a hangulat.

A nemzetközi folyamatok tükrében kell értelmezni, hogy mi történik itthon - jegyezte meg a szakértő.

Amennyiben a forint tovább tudna erősödni, akkor a 304-es tartomány mutatkozik technikailag egy fontos támasz-zónának, azaz ez a tartomány megállíthatná a forint menetelését. Ha viszont a mai, illetve a következő napok kereskedése során újra a gyengülés irányába haladna a magyar fizetőeszköz , akkor a 310-es szintet érdemes figyelni, majd efelett, ha folytatódna az esés, akkor a 314-315-ös régió lehetne az első megálló a forint esése kapcsán - mutatott rá Weinhardt Attila.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×