eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Feloldják a korábbi bizonytalanságokat a munkaadói lakástámogatás új szabályai

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet számos korábbi bizonytalanságot felold, így az 5 év alatt juttatható maximum 5 millió forintos munkaadói juttatás bármekkora tulajdoni hányad esetén jár, nem kell sem kizárólagos, sem legalább 50 százalékos ingatlantulajdoni hányaddal bírnia a támogatott munkavállalónak - közölte az adótanácsadó RSM DTM Hungary Zrt. az MTI-vel.

Egyértelművé vált az is, hogy egy lakás esetén akár több személy is élhet - párhuzamosan - a kedvezményekkel, még akkor is, ha azonos munkaadónál dolgoznak.

Szintén bizonytalanságot jelentett, hogy az adóstársat támogathatja-e a munkaadó. Az új szabályok alapján már ez sem akadály. A lakáshitel-szerződéseknél gyakori, hogy a házastárs az adóstárs.

A támogatások technikai lebonyolításánál a legfontosabb újdonság, hogy a támogatás mind a juttatásban részesülő hitelszámlájára, mind a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéséhez használt központi elszámoló számlájára utalható. Annak sincs akadálya, hogy a munkaadó a támogatást a magánszemély számára hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett saját folyószámlájára utalja.

A munkaadók számára egyszerűsítés, hogy a támogatás indításához már nem kell elkülönített számlát nyitniuk, azt a meglévő bankszámláikról is indíthatják.

Az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat közleménye a piacra gyakorolt hatás szempontjából vizsgálja az új rendeletet. Azok, akik kimondottan fizetési nehézségeik miatt árulták a lakásukat, azok most visszaléphetnek a piacról, ami a túlkínálatot csökkenti. Ez elméletben jó a piacnak, hiszen csökkenti az árakon lévő nyomást.

A gyakorlatban az árfolyamgátnak ugyanez lett volna a hatása, de nem volt tapasztalható a túlkínálat csökkenése - jegyezte meg a hálózat szakértője, aki szerint az is kérdés, hogy hány munkaadó lesz képes és hajlandó ilyen juttatást adni alkalmazottjának.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken közölte az MTI-vel: hatályba lépett az a miniszteri rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a cégek 5 millió forintig - adó- és járulékmentesen - támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×