eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Concorde: így alakultak a lakossági megtakarítások Magyarországon

A Concorde Alapkezelő felkerült a világ legnagyobb szuverén alapjának, a Norvég Alapnak a részvény-vagyonkezelői listájára - jelentette be a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Bilibók Botond hozzátette: a náluk lévő kezelt vagyon 2013-ban jelentősen megemelkedett, a 2012 évvégi 230 milliárdról 2013 végére 400 milliárd forint fölé. A vezérigazgató az InfoRádiónak arról beszélt, hogyan alakultak 2013-ban a lakossági megtakarítások.

"Az elmúlt egy évben a jegybanki alapkamat csökkent, az alapkezelői szektor soha nem látott vagyonbővülésen ment keresztül, amihez egyértelműen a rövidtávú hozamok csökkenése vezetett" - mondta Bilibók Botond.

A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója hozzátette: "az átlagos magyar megtakarítónak az időhorizontja meglehetősen rövid, rá a rövid kamatok erőteljesen hatnak." Mint mondta: "ha a befektetési alap piacát vagy a betéti struktúrát nézzük, akkor mindenképpen egy éven belüli a nagy átlag. Nagyon kevesen vannak, akik hosszútávú - 3-5 évnél hosszabb - megtakarításokat tudnak tartani".

"Az emberek abban váltak tudatosabbá, hogy megtakarítanak, ez nem a befektetési teljesítményeknek a következménye, hanem az elmúlt évek hitelboomja és az azt követő meglehetősen nehéz, főként lakáshitel környezet okozza" - hangsúlyozta a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

Bilibók Botond elmondta: "Általában rövidtávú betétekbe, kötvényalapokba és abszolút hozamú alapokba fektetnek, nagyon alacsony a magyar lakosság a részvénykitettsége, mindig is az volt."

"Viszonylag sokat tartanak csak folyószámlán, ez csak egy erőteljesebb konjunktúra esetén változna csak, ha jelentősen nőnének a megtakarítások, akkor el lehet képzelni, hogy többen lennének, akik hosszabb távon tudnának takarékoskodni" - tette hozzá a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

"Az állampapír, illetve nem is a papír, hanem az ÁKK keresztül az állam - amelyet egyébként minden alapkezelő és megtakarítási szolgáltatást kínáló pénzpiaci szereplő is használ - is piaci szereplő, ezáltal versenytárs" - mondta kérdésre válaszolva Bilibók Botond.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×