eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bankkártya vagy készpénz?

Szinte biztos, hogy jövőre is tranzakciós illeték terheli majd a kártyás fizetéseket.

A portfolio.hu kérdésére, hogy ingyenes lesz-e a kártyás vásárlás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára azt válaszolta: ilyen tárgyú módosítást nem terjesztett az Országgyűlés elé. Így a banki tranzakciókat érintő egyetlen változás a havi kétszeri ingyenes, 150 ezer forintig terjedő készpénzfelvétel lesz.
Évi 5 milliárd forintos pluszt jelentett volna a bankszektornak a kártyás fizetések illetékterhének eltörlése, de ennél fontosabb, hogy ösztönözte volna a bankkártyás fizetéseket a készpénzhasználattal szemben.

Mindez azt jelentheti, hogy jövőre a bankok átháríthatják a háromezrelékes kártyás illetéket az ügyfelekre - mondta a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak.

Palkó István hozzátette: a kártyás vásárlás illetékét eddig nem terhelték az ügyfelekre a bankok, mivel azonban a készpénzfelvétel nagyrészt ingyenes lesz, az emiatt megnövekvő terheik ezt a jövőben indokolttá tehetik.

A világon egyre inkább visszaszorulóban van a készpénzhasználat. A Magyar Nemzeti Bank korábbi számításai szerint, itthon 100 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha nem a mostani arányban használnánk a készpénzt. Jelenleg a pénzforgalom háromnegyede készpénzhasználat, csak egynegyed részben élünk az elektronikus fizetési lehetőségekkel.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×