eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: a kormány özönvízszerű változásokat zúdított az országra

A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben. Az elmúlt két esztendő nagy átalakítása nem volt hiábavaló, 2013-ban jönnek az eredmények: csökken a rezsi, nőnek a bérek, a nyugdíjasoknak is több jut, mint a pénzromlás üteme, és az államnak van pénze arra, hogy segély helyett egyre több közmunkást állítson munkába - mondta Orbán Viktor kormányfő Vásárosnaményban, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Az eltelt két esztendő nagy átalakítása nem volt hiábavaló, 2013-ban már jönnek az eredmények: csökken a rezsi, nőnek a bérek, a nyugdíjasoknak is több jut, mint a pénzromlás üteme, javulni fog a foglalkoztatási helyzet, az államnak pedig van pénze arra, hogy segély helyett egyre több közfoglalkoztatottat állítson munkába - mondta Orbán Viktor kormányfő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban szerdán, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

A változások közé sorolta a január 1-jén létrejött járási rendszert - amely megállapítása szerint csak kisebb zökkenőkkel járt -, valamint az oktatási rendszer átalakítását is, amellyel kapcsolatban azt mondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alatt működő oktatási szisztéma elindulását is csak apróbb "döccenések" kísérték, "tehát az élet fennakadás nélkül folytatódik az iskolákban".

A miniszterelnök megismételte: a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahely tervét akkor is meg kell valósítani, "ha cigány gyerekek potyognak az égből", vagy ha Brüsszelben válság van.

Szólt arról is, méréseik alapján az emberek döntő többsége egyetért a segély helyett munka elvével, vagyis azt várják, a kormány teremtsen lehetőséget arra, hogy segély helyett munkából lehessen megélni, és segélyből ne lehessen több pénzhez jutni, mint munkából. Ez egy elementáris állampolgári igény Magyarországon - mondta.

Orbán Viktort az újságírók faggatták a kormánypárti önkormányzati vezetők által felvett jutalmak ügyéről is. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha az ország GDP-je zsugorodik, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben az európai válság következtében nem volt gazdasági növekedés Magyarországon.

Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, "mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket" - mondta a kormányfő.

Az egyébként nagyon jó munkát végző miniszterek sem kaptak jutalmat - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért a tavalyi gazdasági helyzet miatt esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nem az ő beosztottairól van szó, ezért parancsot nem tud nekik adni, de "erőteljes kérést" tud hozzájuk intézni, ezt meg is tette. Szavait azzal zárta, hogy "majd ha lesz gazdasági növekedés, ha lesz eredmény, akkor az állami szektorban fogunk fizetni jutalmat".

A kormány Vásárosnaményba kihelyezett ülésén szerda reggel első napirendi pontként a beregi térség helyzetéről tájékozódott.

Harminchárom járás tartozik majd az úgynevezett szabad vállalkozási zónához - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón szerdán Vásárosnaményban.

Közölte, a zónához tartozó járások többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

Czomba Sándor szerint azok a foglalkoztatáspolitikai eszközök, amelyeket az eddigi kormányok használtak, nem alkalmasak a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségek csökkentésére, és különösen nem az ebből eredő feszültségek kiküszöbölésére.

Ezért a kormány új lehetőséggel, a szabad vállalkozási zónák létrehozásával próbálkozik. Ennek lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni - fogalmazott az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×