eur:
394.22
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Építőipari és a vendéglátós szakmunkásokra lenne szükség Zalában

Zala az országos átlaghoz képest jobb eredményeket mutat a szakképzett munkaerő szempontjából, de az építőiparban és a vendéglátásban számos területen nincs elég szakember - mondta a megyei közgyűlés elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) a megyei fejlesztési koncepció készítéséhez illeszkedő délelőtti tematikus konferencián elhangzottakat úgy foglalta össze: előnyös változás, hogy már nem régiós, hanem megyei szinten határozzák meg a szakképzési irányokat, és örvendetes a gyakorlatorinetált képzés szemlélete. Szükség van azonban további változásokra, így arra, hogy az általános iskolákból ne a leggyengébben teljesítők kerüljenek be a szakképzésbe.

Hozzátette, hogy a pályaválasztás még nem elég tudatos, a gyerekek a leginkább a saját és a szülők elképzelései alapján döntenek a továbbtanuláskor. Több segítséget kell ezért adniuk a kamaráknak, az iskoláknak és a munkaügyi központoknak, hogy szélesebb körű ismereteket kapjanak a gyerekek és azok szülei.

A közgyűlési elnök hangsúlyozta: a megye készülő fejlesztési koncepciója arra is kitér, hogy szükség van a szakképzés, a munkaerő kínálatának és a keresletének megyén belüli jobb összehangolására, mert Zala csak a települések összefogásával tud versenyképes lenni a nagyobb városokkal szemben. Emlékeztetett arra, hogy a nemrég kijelölt nyugat-dunántúli járműipari klaszter javíthatja a szakképzés lehetőségeit, irányait.

Manninger Jenő az MTI kérdésére elmondta: a mostani tapasztalatok szerint Zala megyében az építőiparban és a vendéglátásban mutatkozik szakemberhiány. Szükség lenne ácsokra, asztalosokra és szakácsokra, hiányszakma a varrónőké is, de komoly probléma, hogy a képzés után miként lehet ott tartani a végzetteket.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×