INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Emiatt aggódik a Fitch

InfoRádió / MTI
Valószínűtlen, hogy a Fitch a befektetési kategóriába emeli Magyarország hitelbesorolását, mielőtt a gazdaság több jelét adja a potenciális növekedési képességnek, továbbá a jegybanki politika területén is gondok lehetnek - mondta a nemzetközi hitelminősítő illetékes igazgatója újságíróknak Varsóban.

Valóban nagyon nehéz lenne a magyar besorolást befektetési kategóriájúvá minősíteni, mielőtt a potenciális növekedést illetően nem mutatkozik valódi javulás - tette hozzá Matteo Napolitano.

A Fitch amiatt is aggódik, hogy a magyar jegybank élén bekövetkező változás a monetáris politikában is unortodox eszközöket hoz, tükrözve a magyar kormány által gyakran alkalmazott nem konvencionális megoldásokat - mondta Napolitano. Hozzáfűzte azonban, hogy várakozása szerint a jegybank az új vezetés alatt is visszafogott magatartást fog tanúsítani, s ő nem számít nagyobb megrázkódtatásokra.

A Fitch tavaly decemberben megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában. A megerősítés Magyarország hosszú futamidejű deviza- és hazai államadósságának "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolására, a Magyarországon bejegyzett kereskedelmi adósok besorolásának felső határát jelentő "BBB" országplafonra, valamint a rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségek "B" minősítésére vonatkozik.

A címlapról ajánljuk