eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lagarde: katasztrofális következménye lenne az adósságplafon-kudarcnak

Katasztrofális világgazdasági következményei lehetnek, ha nem születik meg időben a megállapodás az amerikai adósságplafon megemeléséről, Európában pedig folytatni kell a fiskális konszolidációt - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Reuters Insider tévécsatornának adott interjúban.

Christine Lagarde úgy vélekedett: ha nem emelik meg az adósságplafont a határidő lejárta előtt, az katasztrofális hatással lehet a világgazdaságra nézve. "Ezért is bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni" - mondta. "Bízunk benne, hogy az amerikai gazdasági érdekeket és a világgazdasági érdekeket is szem előtt tartva a pártos álláspontok közelednek egymáshoz" - tette hozzá.

Teljes mértékben elképzelhetetlen, hogy az amerikai állam csődbe jusson, és ne legyen képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. "Reméljük, az amerikai döntéshozók tisztában vannak vele, hogy nemcsak saját nemzetüknek, de az egész világnak felelősséggel tartoznak. Én magam a legnagyobb mértékben tisztelem az Egyesült Államokat, és bízom benne, hogy a politikusok időben és a megfelelő módon megtalálják a megoldást a problémára" - hangoztatta a vezérigazgató.

Az európai válságrendezési megszorítások gazdasági növekedést hátráltató hatásáról szólva Christine Lagarde az interjúban hangsúlyozta, hogy pénzügyi konszolidációra ettől függetlenül is mindenképpen szükség van, mivel egyetlen ország sem nyújtózkodhat tovább, mint ameddig a takarója ér.

"Ha egy ország növekedni akar, ha munkahelyeket akar teremteni, ha javítani akarja a lakosság életkörülményeit, akkor nem halmozhat fel túlzott deficitet, nem cipelhet a hátán súlyos adóterheket. A fiskális konszolidációnak tehát mindenképpen meg kell történnie" - szögezte le Christine Lagarde.

"Az elmúlt évek eseményeit követve rá kellett jönnünk azonban, hogy a 2008 óta tapasztalt példátlan mértékű nemzetközi válság során a megszorításoknak a gazdasági növekedésre gyakorolt multiplikátor hatása jóval erőteljesebbnek bizonyult, mint azt bárki is sejtette volna még 2008 előtt. Ezért felülvizsgáltuk az álláspontunkat, és ezt nyilvánosan fel is vállaltuk. A fiskális konszolidációs folyamatnak azonban folytatódnia kell, mivel azt semmilyen fiskális multiplikátor hatás nem korlátozza" - mondta.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×