INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Világbank rontott a magyar GDP-növekedésről szóló előrejelzésén

InfoRádió / MTI
Jelentősen, 2,5 százalékról 1,3 százalékra rontotta a 11 európai feltörekvő ország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését a Világbank, Magyarországét 1,5 százalékról 0,4 százalékra változtatta.

A washingtoni székhelyű szervezet azzal indokolta a csütörtökön ismertetett döntést, hogy a korábban vártnál mélyebb euróövezeti válság jelentősen befolyásolja a térség gazdasági teljesítményét.

A Világbank szerdán 3 százalékról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését. Az európai feltörekvő országok legnagyobb kereskedelmi partnere, az euróövezet esetében a Világbank 0,1 százalékos gazdasági zsugorodást vár 2013-ra.

A Világbank az európai feltörekvő országok közül a legnagyobb mértékben Lengyelország, Magyarország és Románia idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését fogta vissza. A Világbank azzal számol, hogy a lengyel hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékkal nő az eddig várt 3,2 százalék helyett, a román gazdaságnövekedési kilátást pedig 2,8 százalékról 1,6 százalékra változtatta a washingtoni szervezet.

A címlapról ajánljuk