INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Stabil hitelképességet vár a Moody's

InfoRádió / MTI
Várhatóan az idén is stabil marad Közép- és Kelet-Európa hitelképessége a pénzügyi válság előtti évek átlagánál sokkal lassabb gazdasági növekedés ellenére is - jósolta kedden Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kimutatta, hogy az általa vizsgált 15 közép- és kelet-európai gazdaság szuverén hitelképességi osztályzatainak mediánszintje "Baa3", a térség egészének kockázati besorolása középértéket véve a befektetésre ajánlott kategóriában van, igaz, annak alsó szélén.

A Moody's a 15 térségbeli gazdaság közül nyolcnak az államadós-osztályzatára stabil kilátást tart érvényben, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátások száma kettő, az osztályzatrontás kockázatát felidéző negatív kilátásoké öt.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a 15 ország közül az idén kilencben gyorsulni fog a gazdasági növekedés, de az aktivitás így is "nyomott marad" a 2004-2008-as időszakban mért 5,6 százalékos éves térségi növekedési átlaghoz mérve. A Moody's az idei év egészére 1,9 százalékos átlagos GDP-növekedést vár a régióban a tavalyi évre becsült 0,7 százalékos bővülés után.

A címlapról ajánljuk