eur:
388.57
usd:
361.22
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Több mint 30 milliárd forinttal emelkedik a gyógyszer-támogatási előirányzat

Összesen 30 milliárd 332 millió forinttal emelik a gyógyszer-támogatási előirányzatot - döntött a kormány legutóbbi ülésén az egészségügyi államtitkárság pénteki közlése szerint.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás alapján a gyógyszer-támogatási előirányzatot érintő, technikai jellegű emelést az indokolja, hogy a gyógyszertámogatás kiadásainak finanszírozására még ebben az évben várható 22 milliárd forintnyi gyógyszergyártói befizetés elsősorban decemberben érkezik, ezért addig is a kifizetések fedezetének folyamatos biztosítását így oldják meg.

A több mint 30 milliárd forintos keretből a gyógyászatisegédeszköz-támogatási (GYSE) kiadások folyamatos finanszírozásának biztosítására 3 milliárd forintot csoportosítanak át. Ennek elsődleges indoka, hogy az idén bevezetett egyes intézkedések éves hatása csak 2013-ban jelenik meg, továbbá a számos, GYSE körben a parlament által megszavazott áfacsökkentés is a jövő évben fejti ki hatását - tették hozzá.

Mindezek alapján a 2012-es gyógyszertámogatás-költségvetési keret 5,3 milliárd forintos túlteljesülése várható - emelte ki az államtitkárság, megjegyezve, hogy "év közben a betegek közvetlen gyógyszerkiadásai lényegében nem emelkedtek, sőt a generikus készítmények körében egyes területeken még csökkentek is".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×