eur:
388.97
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Orbán: a kormányok és a vállalatok kapcsolata lesz a meghatározó

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosa, a Daimler AG. A Parlamentben tartott aláírási ünnepségen a kormányfő hangsúlyozta: ez már a negyedik stratégiai egyezmény, a kabinet globális szövetségesnek tekintett nagyvállalatokkal köt hasonló megállapodásokat.

Az aláíráskor a miniszterelnök úgy fogalmazott: meggyőződésük szerint a jövőben nem a kormány-kormány, hanem a kormány-vállalat közti kapcsolatok lesznek a meghatározóak. Orbán Viktor elmondta: a modern német gyáripar megjelenése és tartós ittléte az alapja a jövőbeni német-magyar kapcsolatoknak. Hozzátette: az ipari termelés lesz a jövőben a magyar termelés gerince.

A kormányfő szerint a következő évtizedekben verseny lesz abban, hogy ki tud a számára fontos és versenyképes vállalatokkal a legjobb kapcsolatot kiépíteni. Magyarország pedig élen jár ebben a folyamatban. Orbán Viktor szerint a Daimler egy globálisan is meghatározó cég, ezért is fontos Magyarország számára. A miniszterelnök elmondta: a mostani megállapodás nem független a német-magyar kapcsolatoktól, de arra már nem úgy kell tekinteni, hogy csak a múltat emlegetjük, a jövőbeni kapcsolat alapja a német modern gyáripar megjelenése és tartós jelenléte Magyarországon.

Orbán Viktor szerint a jövő nem képzelhető el az ipari termelés, a jelentős ipari kapacitások nélkül, és a magyar termelés gerincét is az ipar alkotja majd, erre törekszik a kormány.

A Daimler AG alelnöke beszédében méltatta a cég magyarországi fogadtatását. Martin Jager azt mondta: a kecskeméti Mercedes-gyár óriási siker, azontúl, hogy 3 ezer munkahelyet teremtettek, rendre túlteljesítik a gyártási célkitűzéseket.

Az alelnök szerint a Daimler is érdekelt a magyar üzleti környezet fejlődésében, ezért erősítik a beszállítói kört és további szerepet vállalnak a szakképzésben. Orbán Viktor beszéde végén azt mondta: a Mercedes-gyártás csak egy a Daimler tevékenységei közül, és reményét fejezte ki, hogy a vállalatnál más területen is kialakulhat együttműködés a magyarokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×