eur:
389.14
usd:
361.9
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Király Júlia: Tőkeerős a magyar bankrendszer

A Magyar Nemzeti Bank nem a kormánnyal, hanem a tartós hitelszűke veszélyére figyelmeztető Európai Unióval ért egyet Magyarország gazdasági kilátásait illetően - mondta az InfoRádióban a jegybank alelnöke.

Az Európai Bizottság szerint 2013-ban sem indul be a hitelezés Magyarországon, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonban úgy véli, jövőre már növekedés várható. A jegybank véleménye közelebb áll az unióéhoz, sőt, annál pesszimistább, hiszen azt jósolja, hogy erős a tartós hitelszűkének a veszélye a következő években - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Király Júlia hozzátette: a legnagyobb nehézség az, hogy megkérdőjeleződött a bankrendszer jövedelmezősége a gazdasági környezet bizonytalansága, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és a nem teljesítő hitelek miatt. Ezen kívül az egész Európai Unióban zajlik a bankok összehúzódása, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy recessziós környezetben vagyunk, amikor csökken a hitelkereslet.

A magyar bankrendszer nehézségeinek, nem működésének legfőbb oka nem is annyira a hitelkereslet hiánya, mint inkább a hitelkínálat korlátozottsága. Ez nem azért van, mert nincs a bankoknak elegendő tőkéjük. Ez egy tőkeerős bankrendszer, ami sokkokat is elviselne. Az egészséges működést a kiszámíthatatlan, bizonytalan jövőbeni gazdasági környezet akadályozza - emelte ki az alelnök.

Amíg nem lesz tartós kiegyezés a gazdaságpolitikai döntéshozók és a pénzügyi szektor között, addig nem lesz aktív, növekedést serkentő hitelezés Magyarországon - fűzte hozzá Király Júlia.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×