eur:
389.11
usd:
361.04
bux:
68650.55
2024. május 7. kedd Gizella

Déli Áramlat: mennyibe kerül majd a gázvezeték?

A Déli Áramlat gázvezeték megépítésének költségét a korábbinál többre, immár 16 milliárd euróra becsülik a Gazpromnál.

A földgázvezeték tenger alatti szakaszát építő cég, a South Stream Transport elkészült a megvalósíthatósági tanulmánnyal. Az orosz gázóriásnál erre alapozva közölték, hogy félmilliárd euróval többe kerülhet a beruházás.

Alekszej Szerebrjakov, a Gazprom projekt igazgatóságának helyettes vezetője az összeget még mindig csak előzetes kalkulációnak nevezte, mondván, hogy a pontos költségek a tenderek befejeződését követően, 2013 közepére lesznek ismertek.

Az Interfax orosz hírügynökség emlékeztet rá, hogy egy évvel ezelőtt az orosz állami gázcég Brüsszelben 10 milliárd euróra becsülte a tenger alatt vezető szakasz költségét, a szárazföldit pedig 5 és fél milliárd euróra.

Az AGI információs ügynökség birtokában lévő tervezet szerint a Gazprom Ausztriával és Görögországgal nem folytatja az együttműködést a szárazföldi szakasz építésére létrehozandó közös vállalatok ügyében.

A Prajm orosz üzleti portál azt közölte, hogy a Gazprom tervei szerint a Déli Áramlat már 2018-ban elérheti a tervezett 63 milliárd köbméteres teljesítményt. 2016-ban 15,75 milliárd köbméter földgázt szeretnének szállítani a megrendelőknek a földgázvezetéken keresztül, 2017-ben pedig 47,25 milliárd köbméterre növelik a szállítási kapacitást.

A földgázszállítások Európába 2016 első negyedévében kezdődnének.

A Déli Áramlat építésének megkezdését Oroszország fekete-tengeri partvidékén, a krasznodari területen lévő üdülőövezetben ez év decemberre jelölték ki.

Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező, majd Ausztriába továbbhaladó gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást október 31-én írta alá Budapesten Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója Alekszandr Medvegyevvel, a Gazprom elnökhelyettesével.

A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezetéken keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×