eur:
389.15
usd:
361.59
bux:
68582.08
2024. május 7. kedd Gizella

Varga: Az IMF és az EU egyeztetése várható

Varga Mihály szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság várhatóan egyeztetni fog az IMF/EU-tárgyalásokról a bizottság szerdán közzétett őszi makrogazdasági prognózisa után.

"Nyilván most nekik is egyeztetniük kell arról, hogy a magyar kormány októberi intézkedései és az Európai Bizottság tegnapi jelentése a tárgyalásokat hogyan befolyásolja" - mondta a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön, egy budapesti lakossági fórum előtt az M1 Híradójának.

A brüsszeli testület által közzétett legfrissebb prognózis szerint a magyar államháztartás hazai össztermékhez (GDP) viszonyított deficitje az idei 2,5 százalékról jövőre 2,9 százalékra, 2014-ben pedig már a 3 százalékos uniós tűrésküszöböt meghaladó 3,5 százalékra nő. Ugyanakkor a GDP-arányos bruttó államadósság az idei 78,4 százalékról 2013-ban 77,1 százalékra, 2014-ben pedig 76,8 százalékra csökken.

Az Európai Bizottság szerint a kormány által októberben bejelentett, összességében 764 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedéssorozat nettó hatása a GDP 1,5 százalékára, azaz mintegy 420 milliárd forintra tehető. A testület őszi prognózisát magyarázó értékelésében kiemelte: a kormány egyenlegjavító csomagja negatív hatással van a növekedési kilátásokra. Ezek a hatások rövid távon viszonylag korlátozottan érvényesülnek, de idővel lényegesen felerősödhetnek - írta a bizottság.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×