eur:
389.45
usd:
361.9
bux:
68631.13
2024. május 7. kedd Gizella

Tokaj-vita: elutasították Magyarország keresetét

Elutasította az Európai Unió Bíróságának törvényszéke csütörtökön Magyarország keresetét, amelyben Magyarország megtámadta, hogy a bizottság felvette az úgynevezett E-Bacchus jegyzékbe a szlovákiai "Vinohradnícka oblast' Tokaj", vagyis Tokaj borvidék megjelölést mint oltalom alatt álló védjegyet.

A törvényszék indoklása szerint az oltalom alatt álló megjelölés felvétele a jegyzékbe azért nem támadható meg, mert ez automatikusan megtörténik, a megjelölés ugyanis már korábban is oltalom alatt állt az Európai Unióban.

Mivel a tokaji borvidék egy része Szlovákiában, egy része pedig Magyarországon található, a bizottság Szlovákia kérésére a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe felvette a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" oltalom alatt álló eredetmegjelölést, amelynek alapján a 2009-ben indult elektronikus nyilvántartásba, az E-Bacchus rendszerbe is bekerült ez az eredetmegjelölés. Ez az elektronikus nyilvántartás a korábban közzétett jegyzékeket váltotta fel.

A nyilvántartásba "Tokajská/Tokajské/Tokajsky vinohradnícka oblast"-ként lett bejegyezve a terület, Szlovákia ezért azt kérte, hogy ezt javítsák ki "Vinohradnícka oblast' Tokaj"-ra, arra hivatkozva, hogy saját belső jogrendjében is ezt a megnevezést használja.

Ezt a változtatást támadta meg Magyarország a törvényszéken arra hivatkozva, hogy egy későbbi szlovák jogszabály viszont a "Tokajská vinohradnícka oblast" megnevezést használja, ezért a bejegyzés megsemmisítését kérte a bíróságtól.

A törvényszék szerint viszont mivel az E-Bacchus rendszer bevezetése csak technológiai változást jelent a korábbi jegyzékekhez képest, a bornevek oltalmának jellegét nem érinti, ezért azok a megnevezések, amelyek korábban is oltalom alatt álltak, automatikus átkerültek az új rendszerbe. A törvényszék továbbá úgy ítéli meg, hogy mivel a rendszer bevezetésekor hatályos jogszabály, melyen az uniós oltalom alatt álló elnevezések nyilvántartása alapszik, a Pozsony által is kérelmezett elnevezést tartalmazza, ezért a jegyzékbe is csak az kerülhet be, mint védelem alatt álló eredetmegjelölés.

A törvényszék ítélete ellen két hónapon belül lehet fellebbezni.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×