eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Londoni elemzők szerint maradhat a 7 százalékos jegybanki alapkamat

A 7,00 százalékos alapkamat változatlanul hagyására van továbbra is a legnagyobb esély a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésén - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők. Egyes citybeli vélemények szerint ugyanakkor nem zárható ki teljes mértében az sem, hogy ezúttal többségbe kerülnek a kamatcsökkentést pártoló testületi tagok.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak közül az egyik legnagyobb befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó térségi főközgazdásza, Daniel Hewitt azt jósolta, hogy az MNB "ellenáll a nyomásnak", és kedden még nem változtat alapkamatán.

Hewitt szerint ugyanakkor ez "szoros esélyű előrejelzés". A szakértő közölte: a Barclays a monetáris tanács külsős tagjainak legutóbbi kommentárjai alapján azt várja, hogy a kamattartásról 5-2-es arányban hozott múlt havi döntés után kedden szűkebb többségű, 4-3-as döntés valószínű.

A Barclays térségi közgazdásza szerint azonban megvan annak a lehetősége is, hogy 3-4 arányú kamatcsökkentési döntéssel ezúttal a külsős tagok "felülkerekednek a MNB vezetésén", ugyanúgy, ahogy januárban megakadályozták az alapkamat 7,5 százalékra emelését.

Hewitt szerint mindazonáltal van két "kötelező erejű" ok az alapkamat változatlanul tartására. Az egyik az, hogy az éves infláció jóval a 3 százalékos célszint felett jár, és júliusban még gyorsult is, a másik pedig az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos, egyelőre "rendezetlen helyzet".

A Barclays londoni vezető elemzője megerősítette a cég azon várakozását, hogy az IMF/EU-tárgyalások csak 2013 első negyedévében zárulnak le. Hewitt szerint emiatt egyelőre "idő előttinek tűnne" a kamatcsökkentés.

A szakértő ugyanakkor lát két olyan tényezőt is, amely szerinte a kamatcsökkentés esélyeinek kedvez.

Az egyik a magyar gazdaság recessziója, bár ezzel kapcsolatban a Barclays elemzője kiemelte, hogy negyedéves összevetésben lassult a visszaesés üteme az idei második negyedévben az első három hónaphoz képest.

Hewitt szerint a kamatcsökkentés mellett szóló másik tényező a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak csökkenése, ami valószínűleg az IMF/EU-tárgyalások lassú haladásának is az egyik oka. A forint az elmúlt egy hónapban erősödött, és ezt a magyar szuverén adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árázásának, valamint az állampapírok hozamainak csökkenése kísérte.

A Barclays londoni felzárkózó piaci elemzője szerint "nagyon bizonytalan", hogy e piaci környezetben a monetáris tanács megvárja-e az IMF/EU-tárgyalások befejeződését. Hewitt szerint ennek lehetséges alternatívájaként "egy bizonyos ponton" a piac "annyira derűlátóvá válhat", ami meggyőzheti a monetáris tanácsi tagok többségét arról, hogy a forintárfolyam kockáztatása nélkül csökkenthető az alapkamat.

Az elemző közölte, hogy a piaci fejlemények és a monetáris tanácsi tagok nyilatkozatai alapján a Barclays előre hozta az első MNB-kamatcsökkentés időpontjára adott prognózisát, és most már az idei negyedik negyedévre várja a monetáris enyhítés kezdetét, jóllehet fenntartja azt az előrejelzését, hogy az IMF/EU-tárgyalások nem fejeződnek be 2013 elő negyede előtt.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a keddi MNB-ülés előtt összeállított prognózisukban azt jósolták, hogy a monetáris tanács akkor kezd kamatcsökkentésbe, amikor már "elégséges előrelépés" történt az IMF/EU-tárgyalásokon egy új finanszírozási megállapodás megkötése irányában. A ház ennek alapján jelenleg fél százalékpontos kamatcsökkentést és így 6,50 százalékos idei év végi MNB-alapkamatot vár, azzal a megjegyzéssel, hogy az enyhítés a legnagyobb valószínűséggel 2012 "legvégén" kezdődik.

A Goldman Sachs londoni elemzői is közölték ugyanakkor: látják annak rizikóját, hogy Magyarország javuló kockázati megítélése és a gyenge gazdasági teljesítmény ennél korábbi kamatcsökkentésekre ösztönözheti az MNB-t. A monetáris tanács egyes derűlátóbb külsős tagjai valószínűleg már most megfelelőnek érzik az időt a forintgyengülés és a tőkekivonás kockázata nélküli kamatcsökkentésre, miután a forint valóban hosszabb ideje erősödik, az állampapírhozamok egyes lejáratokra a 7,00 százalékos MNB-alapkamat alatt is jártak, és csökken a szuverén magyar adósság CDS-árazása is.

A Goldman Sachs elemzőinek megítélése szerint azonban mindezzel együtt is "idő előtti" lenne egyelőre a kamatcsökkentés, és erősítené bármilyen esetleges negatív sokk hatásait. Éppen ezért a ház azt valószínűsíti, hogy a kamatcsökkentési javaslatnak a keddi monetáris tanácsi ülésen még nem lesz elégséges támogatottsága.

A cég közgazdászai hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a magyar kockázati mérőszámok javulása "nem Magyarország-specifikus" okok, hanem jelentős részben külső tényezők eredménye. E külső tényezők között szerepelnek a vezető ipari gazdaságokban honos, mélységi rekordokon járó kötvényhozamok, amelyek ösztönzik a magasabb hozamú eszközök iránti tartós befektetői keresletet.

A GS szakértőinek megítélése szerint a magyar jegybank jövő évi kamatpályáját még nehezebb megjósolni, tekintettel a monetáris tanács összetételében esedékes változásra. A Goldman Sachs londoni elemzői mindazonáltal jelenleg azt várják, hogy az MNB 2013-ban 1,00 százalékponttal 5,50 százalékra csökkenti tovább alapkamatát, de ez az enyhítési ciklus a jövő év későbbi szakaszaira koncentrálódik majd.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×