eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán szorosabb együttműködést sürget a Kaszpi-tenger térségével - a nap hírei

Szorosabb együttműködést szorgalmaz a Kaszpi-tenger térsége és az Európai Unió között a magyar miniszterelnök. Rendkívüli intézkedéseket hoztak a hőség miatt a fővárosban. Õrizetbe vették a Röszkénél tömegbalesetet okozó kamion sofőrjét. A nap hírei 2012. június 30-án, szombaton.

A jelenleginél szorosabb együttműködést kell kialakítania a Kaszpi-tenger térségével az Európai Uniónak a közösség energiaellátásának biztonságáért- mondta Orbán Viktor miniszterelnök Azerbajdzsánban. Az energiabiztonságról rendezett bakui fórumon a kormányfő méltatta az unió Keleti Partnerségi Programjában résztvevő Azerbajdzsánt, ugyanakkor úgy fogalmazott: nem teljesen elégedett, mert az Európai Unió sokszor bürokratikus, lassú ezen a területen. Orbán Viktor a kelet-nyugati irányú infrastruktúra-fejlesztés mellett szorgalmazta az észak-déli rendszerek kiépítését, és kiállt a nukleáris energia szükségessége mellett is. A találkozón az is elhangzott: Magyarország azt szeretné, ha az azeri gáz is Közép-Európán keresztül jutna el a kontinensre.

A belügyminiszter szerint támadó jellegű hírszerzés és elhárítás épült ki az elmúlt két évben. Pintér Sándor a Magyar Nemzetnek adott interjúban bejelentette: törvényjavaslat készül a nemzetbiztonsági átvilágítás rendszerének módosításáról, hogy az adott jelöltet nem csak a posztjára történő kinevezése előtt, hanem beosztásának időtartama alatt bármikor ellenőrizni lehessen.

A vasárnap életbe lépő munka törvénykönyve és a sárgacsekk-adó ellen tartottak tüntetést Budapesten. A rendezvényen azt is kérték, hogy a kormány vonja vissza az adótörvényeket és a költségvetési javaslatot, ősszel pedig nyújtson be olyan jogszabályt, amely megszünteti az egykulcsos adót és a megszorításokat. A Kormányszóvivői Iroda alaptalannak nevezte a kifogásokat és közölte: a kabinet elkötelezett a családokat és a dolgozni vágyókat támogató új munka törvénykönyve, illetve adópolitika, valamint egy kiszámítható költségvetés megvalósulása mellett.

Több kórházban engedélyezték a dolgozóknak a hálapénz utólagos elfogadását. Az intézményvezetők ugyanakkor utasításukban hangsúlyozzák: a paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény. A munka törvénykönyve vasárnap életbe lépő szabályai szerint a hálapénz elfogadása büntetendő, kivéve, ha a munkáltató másképp rendelkezik. A paraszolvencia elfogadásához a többi között a veszprémi, a kecskeméti, a békéscsabai és a fővárosi Uzsoki kórházban járult hozzá az intézmény vezetője.

Új struktúra szerint működik vasárnaptól a magyar egészségügy. A szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit úgy határozták meg, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A várólistákat a betegek az interneten is követhetik. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken azt mondta: átmeneti ellátási zavarokra sem számít és az érintett szolgáltatók is azt közölték: felkészültek a változásra.

Partnerséget kértek az önkormányzatok a kormánytól a Gödöllőn szombaton zárult Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójának Zárónyilatkozatában. Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy vélte: a túlzott centralizáció sérti az önkormányzati autonómiát, ellehetetleníti a kistelepülési rendszert, és nem támaszkodik az önkormányzatok több mint húszéves tapasztalataira.

Megállapodott a július 1-jétől érvényes új kollektív szerződésről a szakszervezetekkel a BKV vezetősége - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Szűcs Somlyó Mária azt írta: az új kollektív szerződés határozatlan időre szól, biztosítja a BKV közszolgáltatási kötelességének teljesítését, és 5 milliárd forintos megtakarítás érhető el vele.

Rendkívüli intézkedéseket hoztak a hőség miatt a fővárosban. Szerdán éjfélig rendszeresen locsolják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, a síneket, a sűrűn lakott városrészeket, illetve több ponton vizet osztanak. Az Országos Mentőszolgálat a kánikula miatt teljes kapacitással, a Balaton partjainál pedig megerősített egységekkel dolgozik. Vasárnapra harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt az ország területére Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területen a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett alakul.

Az M5-ös autópályán 1 halálos áldozata van a Röszkénél szombaton hajnalban történt tömegbalesetnek és több mint 10-en sérültek meg. Valamennyien török származásúak. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy török kamion vezetője feltehetően elaludt, járművével 11 gépkocsit tört össze. A kamionsofőrt őrizetbe vették.

Két német kisgép sértette meg szombaton délelőtt Ausztria irányából a magyar légteret - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a riasztás miatt a levegőbe emelkedett egy Gripen-vadászgép Kecskemétről. A német kisrepülők Balatonkeresztúron szálltak le, ahol a rendőrség igazoltatta a pilótákat. Ellenük hatósági eljárás indul.

Megállapodtak a szíriai politikai átmenetről a Szíriáért Akciócsoport genfi külügyminiszteri találkozóján. Ezt Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja jelentette be. A megállapodás értelmében Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani. Ebben részt vehetnek a jelenlegi kormány tagjai is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×