eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

KSH: csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 2,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. A csökkenésben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A KSH tájékoztatója szerint év első négy hónapjában 0,7 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene áprilisban 1,8 százalékkal csökkent, de az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal meghaladták az eladások az előző év azonos időszakit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene áprilisban 3,6 százalékkal csökkent, míg január-áprilisban 0,9 százalékkal mérséklődtek az eladások.

Áprilisban nagyobb mértékű visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben (10,8 százalékos) és a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben (8,5 százalékos) jelentkezett.

Az átlagosnál kisebb volt az elmaradás a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben (1,4 százalékos) és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,8 százalékos).

A KSH közlése szerint ugyanakkor áprilisban folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése (36,7 százalékkal), továbbá az előző évinél nagyobb volumenű volt a forgalom az illatszer- (6,6 százalékkal), a textil-ruházati és lábbeli- (2,1 százalékkal) és a használtcikk-üzletekben (0,5 százalékkal) is.
Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak. Áprilisban az eladások 3,2 százalékkal, az első négy hónapban 3,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,0 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyag kiskereskedelem 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 1,2 százalékkal csökkent.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben áprilisban 676 milliárd forint, az év első négy hónapjában 2.434 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

A KSH közölte azt is: az Eurostat június 5-én megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. áprilisban 1,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Áprilisban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 9 tagállamban bővülést, 13-ban csökkenést mutattak. A térség legjelentősebb országai közül Németországban 1,3 százalékkal, Franciaországban 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi volumen, míg az Egyesült Királyságban 0,3 százalékkal mérséklődött.

A magyarországi forgalomcsökkenés az EU-27 átlagánál nagyobb mértékű volt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×