eur:
389.3
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Simor: Idén recesszió jövőre pedig nagyon visszafogott növekedés várható

A Magyar Nemzeti Bank júniusi előrejelzésében nagy valószínűséggel rontani fogja mind a 2012-es mind pedig a 2013-as év növekedésére vonatkozó előrejelzését, a legfrissebb adatok alapján ugyanis idén recessziót, jövőre pedig egy nagyon-nagyon visszafogott növekedést prognosztizál Magyarországon - jelentette ki csütörtökön Simor András, az MNB elnöke Szombathelyen.

A jegybankelnök a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén elmondta: márciusi előrejelzésükben az idei évre stagnálást, a jövő évre pedig 1,5 százalékos növekedést valószínűsítettek, az első negyedéves GDP azonban 1,5 százalékos visszaesést mutatott, a csütörtök reggel nyilvánosságra került áprilisi ipari termelési adat pedig három százalékos visszaesést, ezért szavai szerint szinte elkerülhetetlen, hogy csökkentsék előrejelzésüket.

Simor András szerint tavaly még a kilábalás jelei látszottak, hiszen 2010-2011-ben elindult egy szerény növekedés, ami úgy tűnik, most megállt. Ennek oka az európai adósságválság, amelynek során az európai államok és bankok "egymást fertőzik", kerülnek nehéz helyzetbe. Folyamatosan romlik az európai bankok portfóliója, ezért a bankoknak, miközben tőkét kell emelniük, visszafogják a finanszírozást, ennek eredményeként viszont lassul a gazdasági növekedés, ami rontja az államadósság visszafizetésének esélyeit - fejtettei ki a jegybankelnök.

Magyarországot különösen érzékenyen érinti az euró válsága, hiszen exportpiacaink szűkülnek, kevesebb terméket tudunk eladni, kockázati megítélésünk pedig számottevően romlik, mert amikor válság van, mindig azoknak az országoknak a kockázati megítélése romlik a leginkább, amelyeket sebezhetőnek tartanak. Ennek következtében drágul a finanszírozási költség, és gyengül a forint. Beszűkülnek azok a források is, amelyeket a hazai bankok kapnak az anyabankoktól, ennek következtében a lakosság is visszafogja a fogyasztását, mindez pedig rontja a beruházási kilátásokat, a foglalkoztatást és a növekedési pályát is - magyarázta Simor András.

Magyarország exportpiaci részesedése ugyanakkor még mindig jobban növekszik a külső keresletnél, ebben a tekintetben az ország nem áll olyan rosszul, mint a finanszírozásban, amely nagyon drága és minden válságszituációban jelentősen nő. Noha az éves egyenlegekben jelentős a javulás, a növekedési kilátások nagyon alacsonyak, az államadósság törlesztőrészlete viszont magas - fűzte hozzá.

Ebből a körből úgy lehetne kitörni, ha a IMF-el és az Európai Unióval tető alá hoznánk a megállapodást, ami jelentősen csökkenthetné a finanszírozási költségeket, és ezzel a növekedést is segítené - mondta.

Simor András szerint egyértelmű versenyhátrányt jelent a magyarországi bankrendszer helyzete, hiszen a régióban, de Európában is Magyarország az egyetlen ország, ahol a bankrendszer veszteséges. Szavai szerint nyilvánvaló, hogy egy ilyen bankrendszerbe nem tűnik vonzónak további pénzeket fektetni, ez pedig jelentősen visszafogja a magyar bankrendszer hitelezési képességét.

A jegybankelnök szerint a kormányzat idén három százalékot meghaladó fiskális szigorításra kényszerül, egyébként ugyanis nem tudná az államadósságot csökkenő pályára állítani, éppen ezért következő két évben nem lehet számítani a belső fogyasztás növekedésére, így a következő időszakban is az exportnak kell majd a gazdaságot előre vinnie.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×