eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A TakarékBank tavaly és az idei első negyedévben is nyereséges volt

Nyereséges évről számolhat be részvényeseinek a TakarékBank szerdai közgyűlésén: a takarékszövetkezeti integrációba tartozó hitelintézetek többségi és jelenleg még a német DZ Bank kisebbségi tulajdonában levő hitelintézet 462 millió forintos nettó profittal zárta 2011-et. A bank számára jól indult az idei év is, első negyedéves adózott eredménye valamivel a várakozások fölött alakult és 141 millió forintra rúgott - jelentette be a hitelintézet.

A TakarékBank azon kevés hitelintézet közé tartozik, amely megőrizte nyereségességét - hangsúlyozza közleményében a takarékszövetkezeti integráció ernyőbankja. "Lényegében a terv szerint alakult a profit, a 2011-ben elért 462 millió forint adózott nyereség ugyanis éppen annyival lett csak kisebb, mint amennyit a devizahitelek előre nem kalkulált végtörlesztése okozott" - idézi a közlemény Csicsáky Pétert, a TakarékBank elnök-vezérigazgatóját. Ez a rendkívüli mínusz elmondása szerint mintegy 170 millió forint volt. A bank számára jól indult az idei év is, első negyedéves adózott eredménye valamivel a várakozások fölött alakult és 141 millió forintra rúgott.

Az eredményességnek köszönhetően a bank tőkemegfelelése stabil, a saját tőke 2011 év végi 14,5 milliárd forintos értéke mintegy 251 millió forinttal haladja meg az előző évi szintet, s 2012 első negyedévében további mintegy 100 millió forinttal gyarapodott.

A különféle szempontok szerint számított tőkemegfelelési mutatók mindegyike az elvárt szintek felett van, a szabályozási minimális tőkemegfelelési mutató pedig az előírt 8 százalékkal szemben 11,3 százalékos. Az új bázeli tőkekövetelmények teljesítése azonban megköveteli a tőkepozíció további erősítését, amit kétféleképpen, egyrészt a hitelezési kockázatok kezelésével, másrészt a tőkeellátottság javításával lehet elérni.

A TakarékBank mérlegfőösszege 2011 végén 369,5 milliárd forintot tett ki, 2,6 százalékkal alatta maradt az egy évvel korábbinak, március végén pedig 338,5 milliárd forintot tett ki, az előző negyedévhez képest 8 százalékkal csökkent.

A TakarékBank, mint az integráció ernyőbankja a lakosságot lényegében nem hitelezi, kihelyezései elsősorban vállalati ügyfeleivel és az integráció tagintézményeivel szemben állnak fenn, e két tényezőnek köszönhetően hitelportfóliójának minősége lényegesen jobb a bankrendszer átlagánál. A problémamentes hitelek 91,8 százalékát teszik ki a teljes hitelállománynak, míg ugyanez az arány a TakarékBankkal azonos méretű bankok esetében átlagosan csak mintegy 78 százalék. Objektívebb az összehasonlítás, ha a TakarékBank és a kereskedelmi bankok vállalati hitelállományának minőségét vetjük össze, de Csicsáky Péter szerint ebben az esetben is kedvező a mérleg. "A problémás hitelek aránya a TakarékBanknál 9 százalék alatt van, azaz kevesebb, mint a fele a bankszektor átlagának" - emelte ki az elnök-vezérigazgató.

A TakarékBankot 1989-ben takarékszövetkezetek alapították. Részvényeinek többségét (58,1 százalék) jelenleg is a szövetkezeti szektor tagjai birtokolják, miközben 1997 óta a társaságban kisebbségi (jelenleg 38,5 százalékos) részesedéssel rendelkezik a frankfurti központú DZ Bank AG. A TakarékBank elsődleges feladata a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó hitelintézetek egységes piaci fellépésének elősegítése, versenypozíciójuk megőrzése, illetve termék- és szolgáltatáspalettájuk szélesítése: segítségével, illetve szervezésében olyan termékeket és szolgáltatásokat is kínálhatnak ügyfeleiknek, amelyeket jogszabályi, vagy gazdaságossági korlátok miatt önállóan nem tennének.

A magyar állam a német kisebbségi tulajdonos részesedésének megvásárlásáról tárgyal. Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Takarékbankban való állami szerepvállalás tervéről szólva úgy fogalmazott, hogy ez "egy átfogó hadműveletnek a része". A takarékszövetkezetekkel "megegyezve, együttműködve, néhány új jogszabályt megalkotva egy rendkívül erős, stabil, a lakossághoz nagyon közel álló, számukra könnyen elérhető, sőt számukra a megtakarításokon keresztül tulajdonosi részvételi lehetőséget is kínáló pénzügyi szolgáltatói intézmény jöhet majd létre" - emelte ki a kormányfő az InfoRádiónak adott interjúban.

A TakarékBank saját tőkéje március végén 14,6 milliárd forint volt, így, ha névértéken köttetne az üzlet, a 38,5 százalékos üzletrész 5,62 milliárd forintba kerülne.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×