eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szűcs Tamás: Az Európai Bizottság a költségvetési egyensúly elérését ösztönzi

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint az uniós túlzottdeficit-eljárás célja nem Magyarország megbüntetése, hanem ösztönzés, hogy olyan pályára álljon a gazdaság, amelyen biztosítható a költségvetés egyensúlya.

Szűcs Tamás a képviselet által szervezett hétfői háttérbeszélgetésen azt mondta, ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, a háromszázalékos költségvetési hiánycél túllépése miatt azonnal büntetést szabnának ki rá, így viszont az EU fél évet ad, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket a hiány csökkentésére.

A képviselet-vezető szerint feltételezhető, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésükön jóváhagyják a bizottság javaslatát, mely szerint jövő januártól függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások kifizetését, mert a tagállamok az ülés előkészítő fórumain támogatták a javaslatot.

Hangsúlyozta: Magyarországnak egyértelműen kedvez az uniós tagság, és anyagi szempontból is előnyös, hiszen nettó haszonélvezője az integrációnak: jóval több támogatást hív le, mint amennyi pénzt befizet.

A bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy az EU szakminisztereinek azt javasolja: 2013. januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró folyósítási lehetőségét a Magyarországnak szánt kohéziós keretből, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési
kötelezettségeit.

Szűcs Tamás a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban azt mondta, százoldalas, széles körű válaszcsomagot kaptak a kormánytól. Néhány kérdésben a bizottság "megnyugtató" választ kapott a feltett kérdéseire, másokban további tisztázás szükséges - tette hozzá.

Emlékeztetett: Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos gyors válaszadásban bízik, és a magyar hatóságok közléseiből úgy tűnik, nekik is ez a céljuk. A három kérdéses ügy közül kettőben lépett a következő szakaszba az eljárás, és ebben egy hónapja van a kormánynak arra, hogy választ adjon az uniós intézmény kérdéseire - idézte fel.

Kiemelte: Magyarországon olyan jogszabályi környezetet kell teremteni, amely megfelel az uniós jog "betűjének és szellemének".

Brüsszelben múlt szerdán jelentették be, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - a bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a kormánytól.

Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelyben úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt a következő eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek.

A képviselet-vezető beszélt arról is, hogy az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal azért nem indulhatnak még meg a hiteltárgyalások, mert a kormány eddig nem tett eleget az ehhez szükséges előfeltételeknek. Szűcs Tamás találgatásnak nevezett minden konkrét dátumot a tárgyalások megkezdéséről.

Kitért arra is, a bizottság a megítélésével kapcsolatban már "hozzászokott", hogy minden tagállamban folyamatosan bírálják, a következő többéves (2014-2020) pénzügyi keretre tett javaslata miatt is minden oldalról támadások érik. Az uniós intézménynek nem feladata minden kritikus nyilatkozat kommentálása - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×