eur:
388.27
usd:
360.66
bux:
68635.75
2024. május 7. kedd Gizella

Már 295 forint alatt az euró

Erősödött a forint csütörtökön a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság általános javulásának köszönhetően.

Az eurót csütörtök délelőtt tíz órakor 295,40 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda délutáni 297,50 forintos jegyzés után.

A legerősebb forint árfolyam 294,75 forintos euró jegyzésen alakult ki. A csütörtök délelőtt elért szinten, 295 forint alatt tavaly október közepén jegyezték utoljára az eurót.

A svájci frank árfolyama 244,60 forint az előző délutáni 246,30 forint után, a dollár 225,40 forintra gyengült 229,70 forintról, a japán jent pedig csütörtök délelőtt 2,9035 forinton jegyzik az szerda délutáni 2,9388 forint után.

A forint csütörtökön a Magyarországgal szemben oldódó piaci fenntartásoknak köszönhetően vehetett részt a kockázatosabb deviza befektetési eszközök általános árfolyam emelkedésében. A javuló befektetői hangulat részben az európai gazdasági talpra állás jeleinek, részben a Fed még huzamos ideig folytatódó alacsonykamat-politikájának köszönhetően alakult ki.

A német ifo üzleti hangulat index szerdán pozitív fordulatot jelzett a német gazdasági teljesítmény alakulásában, valamint a német fogyasztói hangulat index is tíz hónapos csúcsra emelkedett.

A Fed elnöke a nyíltpiaci bizottság ülését követően bejelentette, hogy legalább 2014 végéig a gyakorlatilag nulla szinten tartják az irányadó kamatot, szoros figyelemmel követik az infláció alakulását és ha szükséges, újabb mennyiségi monetáris enyhítéssel (kötvények vásárlásával) törekszenek az inflációs célt tartani.

A devizapiacok számára ez annyit jelent, hogy nagy tételekben áll majd rendelkezésre "olcsó" dollár kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérő befektetési eszközök vásárlására. A piaci kockázatvállalási készség alakulását viszonylag pontosan tükrözi az euró/dollár árfolyam alakulása. Szerda estétől az euró erősödött a dollárral szemben, a szerda délutáni 1,2950 dollár után csütörtök délelőtt már 1,3100 dollár felett jegyezték. Hasonlóképpen erősödtek a feltörekvő piaci devizák, a térségbeli devizák és velük együtt a forint is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×