eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk

Megtiltotta a PSZÁF az ARGENTA végtörlesztési dokumentumának használatát

A vizsgálat lefolytatásáig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megtiltotta az ARGENTA CREDIT Zrt.-nek a társaság által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kalkuláció alkalmazását, mivel a megtévesztő szövegű dokumentum felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését.

A közlemény szerint a kalkulációt tilos használni az ügy kapcsán elrendelt vizsgálat lezárásáig.

A PSZÁF december 12-én több fogyasztói beadvány, kifogás alapján áttekintette a pénzügyi vállalkozás végtörlesztési eljárását. A PSZÁF ennek során megállapította, hogy az ARGENTA CREDIT Zrt. végtörlesztési kalkulációs dokumentuma a többi között a következőre hívja fel a fogyasztók figyelmét: "Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Adóhatóság (NAV, korábbi nevén APEH) tájékoztatása szerint a vagyonosodási vizsgálatok kiterjedhetnek a végtörlesztésre fordított pénz eredetének ellenőrzésére."

A PSZÁF ezek alapján még aznap fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indított a társaságnál. Az ARGENTA CREDIT Zrt. által alkalmazott dokumentum szövege révén ugyanis a pénzügyi szervezet - tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot megvalósítva - olyan hatást gyakorolhat a fogyasztókra, amellyel eltérítheti őket a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától.

A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit - áll a PSZÁF közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×