INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Megtiltotta a PSZÁF az ARGENTA végtörlesztési dokumentumának használatát

InfoRádió / MTI
A vizsgálat lefolytatásáig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megtiltotta az ARGENTA CREDIT Zrt.-nek a társaság által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kalkuláció alkalmazását, mivel a megtévesztő szövegű dokumentum felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését.

A közlemény szerint a kalkulációt tilos használni az ügy kapcsán elrendelt vizsgálat lezárásáig.

A PSZÁF december 12-én több fogyasztói beadvány, kifogás alapján áttekintette a pénzügyi vállalkozás végtörlesztési eljárását. A PSZÁF ennek során megállapította, hogy az ARGENTA CREDIT Zrt. végtörlesztési kalkulációs dokumentuma a többi között a következőre hívja fel a fogyasztók figyelmét: "Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Adóhatóság (NAV, korábbi nevén APEH) tájékoztatása szerint a vagyonosodási vizsgálatok kiterjedhetnek a végtörlesztésre fordított pénz eredetének ellenőrzésére."

A PSZÁF ezek alapján még aznap fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indított a társaságnál. Az ARGENTA CREDIT Zrt. által alkalmazott dokumentum szövege révén ugyanis a pénzügyi szervezet - tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot megvalósítva - olyan hatást gyakorolhat a fogyasztókra, amellyel eltérítheti őket a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától.

A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit - áll a PSZÁF közleményében.


A címlapról ajánljuk