INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

MNB: 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány lehet jövőre

InfoRádió / MTI
A Magyar Nemzeti Bank államháztartásra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint 3,2 százalékos uniós elszámolás szerinti hiány alakulhat ki 2012-ben - olvasható a jegybank kedden publikált "Elemzés az államháztartásról" című dokumentumában. (Ez 0,1 százalékpontos romlás az előző jegybanki előrejelzéshez képest.) A kormány még 2,5 százalékos államháztartási hiányt vár a jövő évre.

A jegybanki szakértők még az októberi makropályával számoltak, így az azóta bekövetkezett romló tendenciák miatt (például romlott a forintárfolyam) további 0,2-0,4 százalékpontos növekmény is lehet a hiányban, így a GDP-hez mérten 3,4-3,6 százalékra nőhet az államháztartás uniós elszámolású hiánya.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a költségvetési törvényjavaslatban szereplő, a GDP 0,7 százalékát kitevő, jövő évi szabad tartalékok teljes törlésével lehet 3 százalék alatti államháztartási hiányt elérni. A jegybanki anyag leszögezi: ezzel szemben a szabad tartalékok változatlan szintje mellett a GDP 1 százalékának megfelelő további egyenlegjavító intézkedés kell ahhoz, hogy a kormány által kitűzött 2,5 százalékos deficitcél teljesíthető legyen

A címlapról ajánljuk