INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A japán befektetők szerint is recesszió lesz az euróövezetben

InfoRádió / MTI
A japán kötvénybefektetők mindegyike euróövezeti recessziót vár jövőre, és több mint egyharmaduk szerint a valutauniós adósságválságra a tagállamok költségvetési uniója lesz a megoldás - derül ki az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport új felméréséből.

A Barclays Capital rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát.

A héten elvégzett legújabb vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e jövő évi recessziótól az euróövezetben. A megkérdezettek 42,1 százaléka azt a válaszlehetőséget jelölte be, hogy "igen, nagyon is", további 57,9 százalék pedig azt, hogy "igen, valamennyire", vagyis a vizsgálatba bevont japán kötvényalap-kezelők 100 százaléka vár legalább valamelyes eséllyel euróövezeti recessziót 2012-ben.

A jövő évi euróövezeti recesszió egyre szélesebb körű várakozás a londoni City elemzői közösségében is.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában közölte, hogy a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését.

A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai legújabb globális előrejelzésükben közölték, hogy az általuk eddig jósolt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-ben most már átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósolnak az euróövezetben.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik.

Vannak azonban olyan londoni házak is, amelyek két teljes évi recessziót jósolnak a valutaunióban.

A City egyik legnagyobb pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte: "eddig is pesszimista" korábbi prognózisához képest még tovább rontotta az euróövezet gazdasági teljesítményére adott előrejelzését, és jövőre most már 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos GDP-visszaesést vár a valutaunióban. A ház szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

A Baclays Capital a japán intézményi befektetők körében elvégzett felmérése során feltette azt a kérdést is, hogy szerintük mi lesz az euróövezeti szuverén adósságválság végkimenetele. A válaszadók legnagyobb csoportja, 36,8 százalék azt tartotta a legvalószínűbbnek, hogy költségvetési unió jön létre az euróövezeten belül, "és a tagországok szuverenitása ennek megfelelően szűkülni fog".

A második legnagyobb válaszadói csoport, 28,9 százalék inkább azzal számol, hogy a valutauniós jegybank (EKB) bejelenti szándékát annyi euróövezeti szuverén adósság felvásárlására, amennyi csak szükséges, és ez megnyugtatja a piacokat.

A japán intézményi befektetői kör nem elhanyagolható hányada, 7,9 százaléka ugyanakkor az euróövezet "zűrzavaros körülmények közepette bekövetkező felbomlásától" tart.

Az euróövezet legalább részleges szétesését nagy londoni elemzőházak is jelentős eséllyel jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - decemberre szóló havi globális előrejelzésében közölte, hogy hozzávetőleg 40 százalékosra taksálja az euróövezet "részbeni összeomlásának" esélyét. Az EIU értékelése szerint az európai pénzügyi válság "gyorsan közeledik a végkifejlet felé", és már nincs messze "az átbillenési ponttól".

A Moody's Investors Service hitelminősítő Londonban ismertetett új helyzetértékelése szerint már "nem elhanyagolható" annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit, hogy "egy vagy több" tagország elhagyja a valutauniót.

A Moody's szerint az euróövezet "útkereszteződéshez" közeledik: egyaránt elindulhat a szorosabb integráció vagy a "szétforgácsolódás" felé.

A címlapról ajánljuk