eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

KSH: emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, a növényi termékek termelői ára 19,2, az élő állatok és állati termékeké 12,7 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A KSH tájékoztatása szerint 2011. január-szeptember között a mezőgazdasági termékek árszínvonala 28,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest, a növényi termékeknél 37,1, az élő állatok és állati termékek esetében 14,1 százalékos volt az áremelkedés.

Az előző havi közlés szerint idén január-augusztus között az előző év azonos időszakához mérten a mezőgazdasági termékek árszínvonala 30,9 százalékkal nőtt. Az élő állatok és állati termékeknél 14,4, a növényi termékek esetében 40,6 százalékos volt az áremelkedés.

Tavaly szeptemberben az agrártermékek termelőiár-szintje 24,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 39,7 az élő állatoké és állati termékeké 4,3 százalékkal emelkedett. 2010. január-szeptemberben az agrártermékek termelőiár-szintje 10,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakára jellemzőt.

Az idén szeptemberben a friss zöldségek ára 3,1 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől.

A gabonafélék termelői ára 2011 szeptemberében 26,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A búza és a kukorica ára augusztushoz képest minimálisan csökkent, előbbiért 48.800, utóbbiért 48.600 forintot fizettek tonnánként.

Az ipari növények termelői ára 28,8, ezen belül az olajnövényeké 20,6 százalékkal nőtt 2010 szeptemberéhez mérten. Az ipari növények jelentős áremelkedéséhez leginkább az ebben a hónapban megjelenő cukorrépa egy évvel korábbinál számottevően magasabb árszintje járult hozzá.

A burgonya termelői ára szeptemberben - a tavalyi jelentős emelkedés után - 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett. Átlag felett, 21 százalékkal növekedett az alma ára, az őszibaracké viszont éppen csak meghaladta az előző év azonos időszakit. A szőlőnél a felhasználás iránya szerint ellentétes ármozgás figyelhető meg: az étkezési szőlőért 17 százalékkal kevesebbet, a borszőlőért 23 százalékkal többet kaptak a termelők.

A vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál szeptemberben. Minden megfigyelt állatcsoport ára nőtt, a vágómarháé kiemelkedően, 54,1 százalékkal, a legkevésbé a vágósertésé, 4,5 százalékkal emelkedett.

Az állati termékek ára 11,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 14,5, a tojás ára 6,6 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberében mért szintet.

A KSH adatai szerint 2011. január-szeptember között a gabonafélék ára 55,9 százalékkal haladta meg a 2010. január-szeptemberit, a zöldségfélék ára viszont 11,7 százalékkal csökkent.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az előző évit, a tavalyi gyenge termés eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron, ezt követően azonban az idei, várhatóan jó terméseredmény miatt az árak jelentősen visszaestek, ezért az első kilenc hónapi index már 0,8 százalék csökkenést mutat.

A gyümölcsökért 23,2 százalékkal magasabb árat kaptak a termelők az előző év január-szeptemberihez képest.

A vágóállatok termelői ára 13,2, az állati termékeké 16,1 százalékkal emelkedett 2011 január-szeptember között.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 2011. január-szeptemberben 14,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 16,8 százalékos növekedéséből, valamint a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,3 százalékos csökkenéséből következett.

A folyó termelőfelhasználáson belül az energiaárak 12,3 százalékkal növekedtek, főként a felhasználásban jelentős arányt képviselő üzemanyagok 16,7 százalékos áremelkedésének következményeként.

A műtrágyaárak 26,3 százalékkal nőttek, ezen belül az egyszerű műtrágyáké 28,6, az összetett műtrágyáké 22,2 százalékkal.

A takarmányok ára is jelentősen, 34,5 százalékkal emelkedett január-szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva: az egyszerű takarmányoké 49,1, a keveréktakarmányoké 26,5 százalékkal.

A betakarítást követően az utolsó három hónapban a búza és a kukorica felvásárlási ára csökkent, a visszaesés a takarmányok árában is érzékelhető volt. Jelenleg a takarmányok ára a 2008. II. negyedév árszintjén van.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 3,4 százalékos csökkenése, valamint az épületberuházások árának 2,1 százalékos emelkedése figyelhető meg.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosaként számított agrárolló értéke 2011. január-szeptemberben 112,1 százalék volt - azaz 2010 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×